Uppsala-kvartetten LöstFolk har med ett flertal EP- och singelsläpp senaste åren positionerat sig som en av landets främsta grupper i konsten att förena bland annat hiphop och reggae. Gruppen, bestående av Moncho, Robin Djoon, Format och DJ Capo, släpper idag debutalbumet “The Tomtations Show”. Albumprojektet har LöstFolk arbetat med under två år och enligt egen utsago vill gruppen utforska olika musikstilar och influenser ytterligare. Rapparen Moncho säger i ett pressmeddelande:

– Vi ville ha en skiva med blandade stilar, där det fanns något för alla. Tidigare har vi ofta förknippats med reggae, vilket är fett soft, men LöstFolk har mycket mer. Ibland har vi fått höra att vår musik är ganska spretig och oförutsägbar, det lär inte ändras med detta släpp.

Format förklarar bakgrunden till albumtiteln:

– Vi satt i bilen på väg till nån spelning och började prata om The Temptations-filmen. Det var så The Tomtations Show kom fram på skoj, för vi är tomtar i Tomteverkstan, vår studio.”

På albumet gästar bland annat Vic Vem, Nayomi och Dani. Produktioner tillhandahålls av Format, DJ Mat, Partillo, Hofmästarn, Viktor Ax, Buju Anton, Daddy Natural, DJ Capo samt cuts av DJ Lo-kut.

I recensionen av albumet, signerad Mariana Benyamin Sir, står att läsa:

“…ett genomarbetat, strukturerat, brett album som innefattar olika teman, berättelser och binder samman genrer. Albumet visar inte bara att Löst Folk är breda i sitt skapande, kreativa och kunniga utan får mig att vilja se dem köra live. Att de dessutom är samhällsengagerade, produktiva och lever i nuet gör att de vinner mer än bara antalet lyssningar, de vinner vårt förtroende.”

Albumet kommer även på vinyl senare i år. I sommar åker LöstFolk ut och spelar på olika festivaler runt om i landet, de spelar bland annat på Öland Roots, Emmaboda-festivalen och Långsta Rasta.

lost-folk-album-2016-LS