6284dbc5b422e7360a0da4a2
Skivrecension – LöstFolk “The Tomtations Show” (Album)


 

 

Ska man bilda en uppfattning om Löst Folk är singlarna som släpptes i fjol en bra utgångspunkt. Löst Folk är en grupp med förmågan att på ett lekfullt sätt gestalta allvarliga ämnen som polistrakasserier i ”Aina Älskar Reggae”, men även att lyfta upp och engagera sig för allvarliga strukturella problem som ”Rör dig sådär/Rör henne aldrig igen”, där en del av pengarna skänktes till Uppsala kvinnojour. För några veckor sedan blev en 16 årig flicka misshandlad på öppen gata i Uppsala där människor passerade utan att ingripa; samtidigt som händelsen filmades via sociala medier. Några dagar senare hölls en manifestation för civilkurage och då var Löst Folk en av akterna som dök upp och engagerade.

 

 

Albumet “The Tomtations Show” är en fördjupning av allt det Löst folk står för och vilka personerna faktiskt är. Redan från det första spåret kastas lyssnaren in i fartfyllda rytmer och ett sug på att få se grabbarna framföra musiken live börjar och växer mer för varje låt. Seriösa teman växlas med humor och filosofin om att jorden tillhör oss alla. Många ämnen tas upp; Polisbrutalitet och trakasserier i låten ”Utomjordingar”, rasism och det polariserade Sverige i ”Nya Sverige Remix”. På skivan finns även bara vass rap och wordplays som i ”Hip hop Té” (Ft. Nayomi). Lekfullheten följer med på spår som ”Aldrig för gammal” som handlar om att gruppen ska fortsätta med musik tills de står på scen med rullatorer och löständer. Låten ”Din mamma” handlar om unga groupies samt spåret ” Gruppen på L” om att folk känner igen gruppen men glömmer bort namnet ; med självdistans och mognad vävas reggaerapp, hiphop, dancehall och samba och bildar albumet The Tomtations show.

Låten “Nya Sverige (Remix)” är en ny version av Dani M:s sång med samma titel. I raden ”Arbetar för att upprätthålla ordning genom att rida ner demonstranterna så vi kommer alltid minnas kravallerna i Limhamn” refererar de till händelserna under en motdemonstration som hölls år 2014 mot nazistiska Svenskarnas parti. Nazisterna hade samlats vid Limhamns torg i Malmö. Det som hände därefter var att flera av flera motdemonstranter skadades av polisstyrkan på plats. En person blev överkörd av bil och andra reds ner av polisen. Händelsen har upprört många men på senare tid svalnat- nu tas det upp och förevigas i Löst Folks lyrik.

 

 

“The Tomtations Show” är ett genomarbetat, strukturerat, brett album som innefattar olika teman, berättelser och binder samman genrer. Albumet visar inte bara att Löst Folk är breda i sitt skapande, kreativa och kunniga utan får mig att vilja se dem köra live. Att de dessutom är samhällsengagerade, produktiva och lever i nuet gör att de vinner mer än bara antalet lyssningar, de vinner vårt förtroende.

 

 

 

 

Bästa låt: Det finns flera men min personliga favorit är ”Hip Hip Té” Ft. Nayomi som sätter sig på huvudet direkt. ”Din Mamma” en låt som får mig att skratta, ”Aldrig för gammal” är också ett av de bästa spåren.

 

Bästa produktion: ”Utomjordingar”, producerad av Daddy Natural som lyckas lägga omtanke i varenda sekund och fångar verkligen upp space-känslan och lyfter upp berättandet med små detaljer.

 

Tänkvärd text: Nya Sverige (Remix) som handlar om hur landet har förändrats och handlar om dagens polariserade Sverige ”Känner inte igen mitt land. Vi har glömt hur man är mänskliga mot varandra. Dom spottar på nån som tvingas sova på gatan och slickar på den som roffat åt sig av kakan”.

 

 

 

// Mariana Benyamin Sir

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL