Från den förstnämndas kommande album.

Efter att ha släppt “Allt för konsten” tillsammans med Hässelby-kollegorna Linda Pira och Finess är Houman Sebghati nu aktuell med en ännu en singel. “Vita Sverige” rör det högaktuella ämnet rasism och är en uppgörelse med vithetsbegreppet. Gästar gör Adam Tensta, fem år efter hans dramatiska sorti från soffan på TV4 Nyhetsmorgon.

– Jag var på detta ämnet redan 2017 när jag skrev om Alexander Bards beteende i tidningen Metro. Ingen ville lyssna på mig då. Antar att både jag och Adam och fick rätt till slut, säger Houman.

Låten avslutas med en lång eftertanke från den unga poeten Elelta Hiwet.

– Vi har jobbat på låten länge. Ämnet är känsligt och det är lätt att den simpla lyssnaren blir polariserad. Det är jobbet vi gör som konstnärer. Vi ska synliggöra orättvisor och sammanföra människor samtidigt. Det är det som är svårt.

– Samtidigt finns det en mängd andra attribut som är viktigare att lära sig om man blir rasifierad. Som att ha ett bra ordförråd och kunna ett gediget hantverk. Man får det att bara handla om politik eller att allt ska handla om identitet kopplat till kön och hudfärg. Så enkelt är det inte, avslutar Houman, som även är utbildad historielärare.

“Vita Sverige” och “Allt för konsten” är från Houman Sebghatis kommande album “Skuldsaneringen” som släpps i höst.

Lyssna nedan och invänta musikvideon som kommer på fredag.