Gee Dixon manifesterar svart stolthet på ny låt med Henok Achido (m.fl)


“Jag är stor, svart, stolt individ / inga kedjor runt min hand, motherfucker jag är fri”.

 

 

Så sent som förra veckan gästades Gee Dixon av både Mwuana och Karim Alger på låten “Bellissima” – den första singeln från hans kommande EP “JuJu Pt. 2”. Idag får vi nästa singel ut – nämligen “Ta mig hem”. Låten är en manifestation av svart stolthet och gästas utöver Henok Achido av Mary Ndiaye, Maher Cissoko, Dawcoumba Diop och Papemodou Diop. För produktion står i vanlig ordningen Salazar-bröderna.

 

På låten rappar Gee Dixon bland annat:

 

“Jag är stor, svart, stolt individ
inga kedjor runt min hand, motherfucker jag är fri
Mitt blod bär historia, munnen smakar ammoniak
mot alla odds, wallah jag är beast”

 

 

Låten kommer i samband med protesterna mot polis och rasistiska strukturer runtom i världen. Gee Dixon har dessutom själv delat med sig av personliga erfarenheter på sociala medier, kring rasprofilering och kränkande behandling från polismyndigheter.

 

 

 

 

EP:n “JuJu Pt. 2” blir andra delen av Dixons kommande album och har ett somrigt klubborienterat sound och släpps till slutet av sommaren som helhet. Lyssna på “Ta mig hem” nedan och läs inlägg om låten där Gee Dixon bland annat skriver:

 

“I en modern tid där vi strider mot rasismen som aldrig förr kan den här låten som vi skapade i vintras inte betyda mer för mig. Att hålla huvudet högt och stoltsera med vår härkomst i denna kaotiska tid. Det här handlar om min historia, långt innan jag satte min fot på den här planeten.”

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

När man gör saker som man har lagt ner hela sin själ i så kan man ibland fråga sig själv varför? vad är syftet? Jag ser mig omkring idag och kan inte undgå allt kaos som pågår i världen. Jag känner samtidigt för första gången ett hopp om att vi som svarta människor äntligen kan ändra omvärldens avhumaniserande syn på oss. Vi står äntligen enade på ett sätt jag aldrig hade kunnat föreställa mig för ett par år sedan. Vi ser hur statyer rivs ner, statyer som symboliserar koloniala förtryckare som förslavade och mördade mina förfäder. Jag ser hur stora delar av världen delar vår ilska och frustration på ett genuint sätt. Jag ser hur en rasistisk pajas som Alexander Bard som hittills fått härja fritt, nu äntligen får ta konsekvenserna av sin översittarmentalitet. Jag ler stort, men vi är inte i målet än, det krävs struktur förändringar i systemet! I en modern tid där vi strider mot rasismen som aldrig förr kan den här låten som vi skapade i vintras inte betyda mer för mig. Att hålla huvudet högt och stoltsera med vår härkomst i denna kaotiska tid. Det här handlar om min historia, långt innan jag satte min fot på den här planeten. På torsdag får ni Ta mig hem feat @henokachido @maryndiaye @papemodou @dawcoumbadiop @mahercissoko #jujupt2

Ett inlägg delat av George Dixon (@geedixon)

 

 

 

 

Foto/omslag: Art By Esse

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL