Organisationen Skap medlemsföreningen för Sveriges musikskapare med cirka 1 600 professionella medlemmar – de flesta aktiva musikskapare och kompositörer inom alla genrer. Sedan 1957 har organisationen årligen prisat svenska upphovspersoner i olika genrer. För 2021 prisas nu hela 37 musikskapare med 40 000 kr vardera.

Bland vinnarna återfinns ett flertal artister inom hiphop, däribland Jaqe, Henok Achido, Adrijana Krasniqi och Zacke. Även artisterna Kaah och JÁNA prisas i kategorierna soul respektive r&b. Se motiveringar för vinnarna enligt nedan:

Skaps hiphopris 2021: Jacob “Jaqe” Henriksson
“När rutinerade Malmörapparen Jaqe slutligen albumdebuterade 2021 gjorde han det med självförtroendet hos en äkta veteran. Hans fullängdare ”Filmen” är så fin, rakryggad och sårbar. Ett verk signerat en av svensk hiphops mest stilsäkra musikskapare.”

Skaps hiphopris 2021: Adrijana Krasniqi
“Med lekfull attityd, oantastligt flow och ett egensinnigt textförfattande är Adrijana Krasniqi en hiphoptalang med hög ”it”-faktor. En briljant rappare som står för en mäktig leverans, både i studion och på scen.”

Skaps rappris 2021: Henok Achido
“Henok Achidos uttryck är fullt av pondus, intimitet och integritet. Hans rader har genom åren förgyllt inte bara hans egna utan även andras låtar. En seriös och samtidigt lekfull rappare som tydligt drivs av sin starka passion för hiphopen.”

Skaps soulpris 2021: Peter “Kaah” Alexandersson
“Under drygt två decennier har Peter Alexandersson gjort soul på svenska som ingen annan. Med egensinne och upptäckaranda är han arkitekten bakom ett alltid nyskapande sound. Om Prince var från Sverige hade han arbetat, sett ut och låtit som Kaah.”

Skaps r&b-pris 2021: Johanna ”JÁNA” Andrén
“JÁNA står för något nytt på den svenska soulscenen. I par med Erik Brodin från Little Dragon har hon mejslat fram en egen ljudvärld, där syntar smälter samman med hennes smörsläta röst. En svensk r’n’b-sensation med internationella kvaliteter.”

Skaps textpris 2021: Zakarias “Zacke” Lekberg
“Hiphopens centrala frågor om klass och identitet lyfter Zacke ur ett norrbottniskt perspektiv. Med en sällsynt konstnärlighet och fingertoppskänsla för textförfattande är han en av den svenska rappens mest unika förmågor. En kulturbärare som satt Luleå på hiphopkartan.”

Se samtliga vinnare via Skap.se

6412e4b25c415800cc0e8973