Den svenska designern och modeskaparen Selam Fessahaye är nominerad till Zalando Sustainability Award inför modeveckan i Köpenhamn, som äger rum mellan den 31 januari till den 3 februari 2023. 

Det här är femte gången som Zalando ingår partnerskap med Copenhagen Fashion Week för att tillsammans verka för en ansvarsfull modeindustri. Tävlingen är öppen för designers från hela världen och uppmuntrar modevarumärken att utforska innovativa lösningar och dela med sig av nytänkande idéer som ska bidra till mindre miljöpåverkan. 

I år består finalisterna av ovannämnda Selam Fessahaye (Sverige), TG Botanical (Ukraina) och STAMM (Danmark). 

I årets säsong var det fokus på användandet av material bland designerna. En jury, beståendes av bland andra Cecilie Thorsmark, VD för Copenhagen Fashion Week och Emily Chan, hållbarhetsansvarig på brittiska Vogue, har noggrant sett över alla sökandes strategier för att skapa en hållbar tillverkningsproduktion. Och Selam Fessahaye blev nominerad på grund av att hon utvecklar sin egen textil av återvunnet material för att kunna använda i framtida kollektioner. 

I ett pressmeddelande säger Laura Coppen, Head of Circularity på Zalando:

“Zalando Sustainability Award är en viktig del av det material som utgör Copenhagen Fashion Week. Nu när vi går in i den femte säsongen blir vi ständigt imponerade och inspirerade av de varumärken som ansöker. Den här säsongen är inget undantag eftersom att vi har tre kvinnliga finalister med olika bakgrunder och historier, alla med sin egen unika inställning till hållbar produktdesign och mode. De är en livlig och dynamisk trio som lägger grunden för framtidens design”

De tre finalisterna kommer nu att få finansiering för sina produktionskostnader och chansen att presentera sin design officiellt på Copenhagen Fashion Week och i Zalandos “Digital Greenhouse”, där finalisternas modevisningar kommer att streamas. 

Efter modevisningen kommer juryn att fatta ett slutgiltigt beslut och vinnaren får ett pris på 20 000 euro samt ett partnerskap med Zalando för att utveckla en exklusiv kapselkollektion. 

Foto: Pressbild