För andra året i rad har andrahandsmarknaden Tradera tagit fram en rapport inför den kommande Earth Day, som äger rum den 22 april 2023. Rapporten innehåller listor där Tradera gått igenom sin statistik och radat upp vilka märken som är mest eftertraktade att köpa i andra hand bland svenskarna.

I dagsläget står modeindustrin för cirka tio procent av de globala växthusgaserna och det är nästan 92 miljoner avfall som årligen skapas vid produktionen av kläder. Om man går tillbaka i tiden, till före år 2000, så producerar modemarknaden nästan dubbelt så mycket kläder idag. Därför presenterar nu Tradera den årliga rapporten för att påminna vikten av att handla kläder medvetet och på ett hållbart sätt. I dagsläget säljs nästan 7000 plagg på Tradera, dagligen. 

– Vi ser tydligt att modemärken med hög kvalitet och tidlös design är mer populära på Tradera och de byter ofta garderob flera gånger under sin livstid. Vi tar fram den här listan för att lyfta fram goda exempel och inspirera fler i branschen att ta efter och vässa sin cirkulära affär. Det här är klädmärkena som på riktigt driver på omställningen till en mer hållbar framtid, säger Sofia Hagelin, presschef Tradera.

De senaste tolv månaderna har Tradera analyserat antal sökningar, sålda plagg, genomsnittspris och genomförsäljningsgrad och vägt samman detta till ett index. Och trenden som syns i år är att svenska märken dominerar. Bland de högst rankade är Fjällräven. Och precis som förra året kom Fjällräven på första plats över att vara de märke med flest plagg sålda i hela branschen. 

– Fjällräven har alltid skapat hеllbara, tidlösa och funktionella plagg för att låta människor njuta av och vistas i naturen. Våra produkter är gjorda för att kunna ärvas och bäras i generationer. Ju längre en produkt används, desto mindre blir dess miljöavtryck. Det gläder oss att sе att många människor verkar dela vår filosofi. För oss är det ett fint bevis på att vårt arbete med att utveckla ikoniska plagg som är hållbara på riktigt verkligen lönar sig, säger Aiko Bode, hållbarhetschef på Fenix Outdoor och Fjällräven.

Läs mer HÄR och se listan över de topp 20 klädmärken som säljer bäst på Tradera nedan.

Foto: Tradera/Fjällräven