Med General Knas och Sture Allen Den Yngre i spetsen åker Svenska Akademin ut på en jubileumsturné till våren 2024, med spelningar i flera städer. Gruppen bildades 1999 och turnerade flitigt under 00-talet då även flera album gavs ut. General Knas, som nyligen visade solidaritet med den palestinska saken, uttalar sig i samband med att turnén presenteras:

“Vi är fortfarande en tändsticka för mörkrädda, en brandfackla för ljusskygga, en molotovcocktail på er bjudning. Vi var aldrig neutrala. Fuck svenska staten och NATO och fuck Putin. Fuck det hela. Allt. Utom kärleken. Kärleken och revolten. Och glädjen och extasen.”

Sture Allen Den Yngre säger vidare:

“Svenska Akademien behövs, våra låtar och konserter används som terapi och medicin. Vi är på riktigt, kör inga inövade poser och inget tomt fluffsnack. Sånt lyser upp i mörkret, på gott och ont. Vi har ingen rätt att sluta. Musiken streamas och biljetterna säljer. Dessutom kan vi inte vara utan varandra.”

Turnén inleds 22 mars 2024 i skånska Höganäs följt av spelningar i Malmö, Stockholm, Norrköping, Göteborg, Örebro och Uppsala. Se datum nedan! Biljetterna till jubileumsturnén släpps på torsdag den 26 oktober 2023 klockan 10.00 på kulturaktiebolaget.se.

Under måndagen lanserades även Hampafestivalen i Skåne till sommaren 2024 – med artister som General Knas, Syster Sol, Allyawan och jamaicanska artister som Jah Mason och Eek-A-Mouse. Läs mer här!