Israel och omvärldens reaktion på terrorattentatet av Hamas har fått många att fördöma det fruktansvärda våld som just nu utspelar sig längs Gazaremsan och i palestinska städer. På bara en vecka rapporters tusentals människor ha dödats och däribland hundratals barn. Reuters rapporterar dessutom att bårhus i Gaza är överfyllda och att döda kroppar förvaras i glassbilar.

De senaste dagarna har många offentliga personer reagerat på våldet och en av dem är artisten General Knas. I ett inlägg publicerat igår skriver han en längre text om sin syn på kriget och tar tydlig ställning för Palestina.

“Jag ställer mig solidarisk med det palestinska folket som lider under en omänskligt brutal och rasistiskt apartheidpolitik. Israel är en ockupationsmakt som i mer än 75 år förvägrat det palestinska folket sin frihet och värdighet.

På Västbanken terroriserar israeliska bosättare systematiskt de palestinska invånarna. Rörelsefriheten regleras med stängsel, checkpoints och bosättningar. I Jerusalem och en rad andra palestinska städer vräks palestinska familjer med våld från sina hem. Över 2 miljoner människor i Gaza befinner sig under belägring.

Det finns inga andra ord att beskriva detta som än folkfördrivning och folkmord. Dessa brott mot mänskligheten har pågått så länge att de har normaliserats. Att detta tillåts fortgå är en skam för det samlade världssamfundet”, skriver han bland annat.

En aspekt som många pekat på de senaste dagarna är jämförelsen med omvärldens stöd för Ukraina efter Rysslands invasion av landet förra året. Något som General Knas också kommenterar:

“Innan man fördömer Hamas bör man ha i åtanke att Palestina har samma rätt till självförsvar som till exempel Ukraina. Militärt motstånd mot en ockupationsmakt är sanktionerat enligt internationell lag. Självklart ska inte civila utgöra ett mål. Detta har fördömts med all rätt.”

Detta har också rappare som Aki och Stor uppmärksammat de senaste dagarna, bland annat genom att dela ett inlägg av Instagram-kontot @vardagsrasismen, som pekat på jämförelsen mellan stödet för Ukraina respektive Palestina.

Utöver detta har namn som Yasin och Jelassi uttryckt sitt stöd för Palestina, då den förstnämnda skrev “FREE PALESTINE” på Instagram Stories och Jelassi ändrat sin profilbild på plattformen till en bild med samma budskap.

Läs hela General Knas inlägg nedan och se resterande datum för hans “Legalideng Tour III”, som gör stopp i Norrköping, Göteborg och Malmö i november och december.

Foto: Instagram/@generalsweden/Rudeboy Records