De viktiga datumen för Eurovision Song Contest 2020


 

 

I vanlig ordning håller Melodifestivalen att ta över det svenska folkets intresse. Den 1 februari hölls den första semifinalen och ett par är kvar innan det är dags för den stora finalen där vi bestämmer vem eller vilka som ska skickas till årets upplaga av Eurovision Song Contest. I denna artikeln sammanställer vi allt du behöver veta tills det är dags.

 

 

Melodifestivalen har, med några få undantag, hållits årligen sedan 1958. I den folkliga musiktävlingen koras årets bästa schlager som sedan skickas vidare till att presentera Sverige i prestigefyllda Eurovision Song Contest. Eurovision har i sin tur hållits sedan 1956 och Sverige har varit med i 59 av de 65 hållna finalerna, vilket gör oss till ett av de länder som har tävlat allra flest gånger.

 

Snart dags igen och runt om i landet googlar nyfikna svenskar på “när hålls finalen i Melodifestivalen 2020 ?” något som vi tänkte kolla närmare på i den här artikeln.

 

 

De svenska semifinalerna

Innan det är dags för decenniets första Eurovision Song Contest ska ett svenskt bidrag koras. Först vals ett gäng sångbidrag ut och därefter påbörjas en serie semifinaler. Den första semifinalen hölls den 1 februari, den andra den 8 februari, den tredje den 15 februari och den fjärde, sista, semifinalen hålls den 22 februari. Därefter har vi “Andra chansen” där de bidrag som kommit på tredje och fjärde plats i semifinalerna får göra upp om en ny chans att nå finaltävlingen, som hålls den 7 mars på Friends Arena.

 

Det är en lång och hård resa, men därefter får vinnarbidraget på Friends Arena presentera Sverige i Eurovision Song Contest, som årligen ses av 180 miljoner tittare. Möjligheten till en rejäl karriärboost är med andra ord stor.

 

 

Bidrag som gått vidare

 

Semifinal 1:

Vidare till final: The Mamas med “Move”

Vidare till final: Robin Bengtsson med “Take a Chance”

Andra chansen: Malou Pytz med “Ballerina”

Andra chansen: Felix Sandman med “Boys With Emotions”

 

Semifinal 2:

 

Vidare till final: Dotter med “Bulletproof”

Vidare till final: Anna Bergendahl med “Kingdom Come”

Andra chansen: Méndez feat. Alvaro Estrella med “Vamos Amigos”

Andra chansen: Paul Rey med “Talking in My Sleep”

 

Semifinal 3:

 

Vidare till final: Mariette med “Shout It Out”

Vidare till final: Mohombi med “Winners”

Andra chansen: Drängarna med “Piga och dräng”

Andra chansen: Faith Kakembo med “Crying Rivers”

 

 

Då hålls Eurovision Song Contest

Efter semifinal 4, Andra chansen och den stora finalen är det alltså dags för ett bidrag att skickas vidare till Eurovision Song Contest. I år är det Nederländernas tur att hålla i den stora folkfesten. Platsen för detta blir Rotterdam Ahoy i Nederländernas näst största stad Rotterdam.

 

Där hålls tre tävlingar: semifinal 1, semifinal 2 och den stora finalen. Länderna som direkt går vidare till finalen är i år: Frankrike, Italien, Nederländerna, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Sverige tävlar i Semifinal 1 där vi bland andra möter Australien, Irland och Ryssland.

 

Den första semifinalen hålls den 12 maj, den andra semifinalen den 14 maj och den stora finalen hålls den 16 maj.

 

Nu håller vi givetvis tummarna för att Sveriges bidrag seglar rakt upp till förstaplatsen i alla tävlingar som väntar. Den som vill vara i Rotterdam när den stora festen hålls, gör rätt i att kika på hotell och resor redan nu.

 

 

Foto: UnsplashPublicerat:
RedaktionenNULL