De senaste veckorna har en rad väggmålningar av Banksy kunnat synas på rester av bombade bostadshus i krigsdrabbade Ukraina. Flera av dem hade i vanlig ordning politiska budskap, bland annat ett där Putin brottades ner av ett litet barn. Nu står det klart att den mytomspunna gatukonstnären kommer till Sverige, eller ja, åtminstone en utställning om honom.

I ett pressmeddelande framgår att ”The mystery of Banksy – A genius mind” kommer till Amiralen i Malmö i början av 2023. Utställningen hade premiär i München i fjol och har sedan dess besökts av en miljon människor, vilket gör den till en av de mest välbesökta och framgångsrika utställningarna någonsin om den exceptionelle gatukonstnären – eller möjligen konstnärerna. För det är fortfarande väldigt få som vet om Banksy är en konstnär eller ett kollektiv.

– Det här är förstås oerhört roligt, och faktiskt något av ett scoop. Både att vi lyckats få utställningen till Sverige för första gången, och att den blir vårt första stora evenemang här, säger Emelie Löfmark, producent på Julius Production som sedan en tid tillbaka driver nya Amiralen i nöjeskvarteret vid Folkets Park.

Utställningen som kommer till Malmö beskrivs erbjuda en omfattande överblick och inblick i konstnärens verk, med fler än 150 motiv av gatukonstnären: Graffiti, fotografier, skulpturer, videoinstallationer och även tryck på material som canvas, tyg, aluminium, forex och plexiglas som reproducerats och samlats in speciellt för denna utställning.

– Med ”The Mystery of Banksy – A Genius Mind” försöker vi samla de bästa och mest imponerande motiven på ett ställe och i en avslappnad atmosfär utanför ett museum, men ändå med höga kvalitetskrav, säger producenten Oliver Forster som står bakom utställningen tillsammans med designern och galleristen Virginia Jean som här agerar kreativ chef.

Jean fyller i:

– Med sina skapelser tar Banksy upp viktiga sanningar och problem i vår värld som vi föredrar att blunda för. Ett Banksy-verk berör alla och riktar sig till alla, vare sig man gillar det eller inte. Det är precis därför det är så viktigt för mig personligen att ställa ut Banksys verk, att göra dem tillgängliga för världen och att uppmärksamma dem. Banksy skriver historia med sin konst – berättelsen som är verklighet för oss i just detta ögonblick. Utställningen är ett måste för alla som gillar att brottas med konst, politik, allmänna världshändelser och framför allt sig själva och har en känsla av bitterljuv ironi.

Apropå bitterljuv ironi har orden “an unauthorized exhibition” tagits med, vilket går i linje med Banksys eget motto “Copyright is for losers ©TM” och innebär att hyllningsutställningen inte är officiellt auktoriserad. Just rättigheter är viktigt för Banksy, vilket klädmärket Guess fick erfara nyligen.

Efter att märket lanserat en hel kollektion med Banksy-tryck gick han till hård attack och uppmanade sina följare att stjäla vad de ville på Guess. Uppmaningen fick över två miljoner likes och en butik i London fick kalla in extra vakter och tillfälligt stänga dörrarna, då fans samlades utanför i protest. Detta, förstås, då Banksy hävdar att de stulit hans konst. Företaget menar dock att de innehar rättigheterna att sälja Banksy-tryck via företaget Brandalised.

Utställningen pågår mellan den 14 januari till 21 maj 2023. Biljetter finns till försäljning nu via www.mystery-banksy.se

Foto: COFO Exhibition / Dominik Gruss

6412e4b25c415800cc0e8973