Den mytomspunna glaskonstnären Banksy har en än gång skapat stora rubriker. I fredagskväll såldes ett av Banksys mest populära konstverk ”Balloon Girl” för drygt 1 miljon pund, cirka 12 miljoner kronor. Strax därefter chockades besökarna när verket strimlades sönder.

Banksy själv la upp en Instagram-bild på från auktionen när konstverket förstördes med texten ”Going, going, gone…”. Dagen därpå laddade han upp en film på hur byggandet av strimlaren gått till. Videon börjar med texten: ”A few years ago I secretly built a shredder into a painting… in case it was ever put up for auction.” I kommentaren till videoklippet citerars Picasso: “The urge to destroy is also a creative urge”.

Vad som kommer att hända med konstverket nu är oklart. Auktionsbyrån Sothebys säger i ett uttalande att man pratat med köparen som blev förvånad av händelsen, och att diskussioner nu förs om vad som ska ske.

Man vet inte heller vad som kommer att hända med värdet på tavlan. Vissa experter menar på att värdet kommer att öka eftersom förstörandet av målningen även blir en del av konstverket. Både Myartbroker.com, som kopplar samman köpare och säljare av konst, och e-handlaren Mynewart.se som säljer tavlor online, tror att värdet på tavlan redan kan vara uppe i dubbelt så mycket som den såldes för.

Även konstspecialisten Louise Wrede, som var på plats och såg tavlan samma dag som auktionen ägde rum, tror att konstverket kan öka i värde.

Balloon Girl dök upp för första gången år 2012 på en betongvägg i östra London år 2002. Motivet är ett av Banksys absolut kändaste och i en omröstning gjord av Samsung år 2017 rankades målningen som det populäraste konstverket i Storbritannien.

Trots att han är världens kändaste gatukonstnär är Banksys identitet fortfarande okänd. Spekulationer har gått om att det skulle vara artisten Robert Del Naja, men ingenting har kunnat bekräftas.

Vad man vet är att Banksy kommer från Storbritannien och har ett starkt samhällsengagemang. Hans första graffitimålningar började poppa upp under 90-talet runtom i södra England, bland annat i städer som Brighton och Bristol. Förutom sina konstverk har Banksy regisserat dokumentärfilmen “Exit Through the Gift Shop”.

Visa det här inlägget på Instagram

Going, going, gone…

Ett inlägg delat av Banksy (@banksy)