5f2d30fa05d9010e180815f2
Intervju – Viktor AX


 

 

Han är den svenske producenten som lyckades få med D12 på sitt första album. En producent som beskriver Mozart och Dr. Dre som sina största idoler. Viktor AX är nu tillbaka och är aktuell med EP:n ”Dom Som Aldrig Ser” och beskriver den som mörk, hård och basig svensk rap.

 

– Ett beat ska ha attityd och låta självsäkert. Det är det viktigaste för mig, säger producenten när Kingsize träffar Viktor för en intervju i hemstaden Uppsala.

 

 

 

Uppsala-producenten Viktor Axberg, mer känd som Viktor AX, släppte albumet The Lab år 2012. Ett album där han lyckades få med bland andra: King Magnetic, D12 & Sean Price. The Lab utmärktes genom sitt mörka, skräckinjagande sound och influenserna av klassisk musik.

 

Idag ser Viktor producentyrket med nya ögon och arbetar dagligen med svenska artister. Just nu är han aktuell med en EP-trilogi: Först ut ”Dom Som Aldrig Ser” följt av ”Dom Som Aldrig Hör” och slutligen ”Dom Som Aldrig Snack”.

 

Viktor berättar att hans syn på samarbete i skapandeprocessen har ändrats och menar att han har mognat som producent. Tidigare varierade arbetsmetoderna och han jobbade mycket med amerikanska artister. Mestadels skapade Viktor beats, skickade vidare till rapparna som la sina verser och sände tillbaka materialet. I nuläget jobbar han enbart med artister i sin studion.

 

– Övergången från amerikanskt till svenskt har varit en utmaning för mig men det är kul. Jag tänker mycket på hur man kan få det att låta lika fett på svenska som på engelska, utan att det låter kopierat eller försvenskat. Hur kan man få det att låta nytt och fresh utan att det låter som att man försöker göra en ny 50-cent. Men jag tycker att det är mycket roligare att jobba med svenska artister. Man är i studion tillsammans och umgås.

Viktor berättar även att han nu arbetar mer produktivt.

 

– Förra året gjorde jag mellan 600-700 beats. Det var inte helt färdiga låtar utan 50 sekunders snipp bara så att rappare får känna om det är något dem vill jobba med eller inte. Idag gör jag ungefär 3 beats per dag. Ibland mer ibland mindre. Jag bara påbörjar skelettet och sen gör jag om det, anpassar och programmerar beatet efter till artistens flow för att det ska låta bättre.

 

 

Vad skulle du säga indikerar på mognad när man arbetar som producent?

 

– Det viktigaste som producent är att komma till insikt att det inte är jag som är artisten. Jag bär ett ansvar och måste få artisten att bli bekväm. Jag måste vara ödmjuk och göra det bästa av det jag får. Det är min uppgift att få artisten att låta som det grymmaste av det grymmaste.

– Det är en våg här i Sverige just nu. Hiphop på svenska är det som funkar. Men jag var naiv när jag gjorde The Lab. Jag ville inte följa några trender. Jag gillade amerikanska artister och ville att albumet skulle vara på engelska.

– Hela min nya EP är på svenska men jag behåller en originalitet och jag har aldrig gjort musik jag inte kan stå för. ”Dom Som Aldrig Ser” är mycket hårdare och mörkare än The Lab.

 

 

Hur skulle du beskriva din nya EP?

 

-Mörk och hård svensk rap. Basigt som fan.

 

 

Gör du enbart mörka beats?

 

-Ibland kan jag göra beats som jag personligen skulle påstå är glada. Sen när jag spelar upp beatet, som för mig låter jätteglatt, säger folk ”Va? Detta är ju mörkt!” Men jag vill att ett beat ska ha attityd och låta självsäkert. Det är det viktigaste för mig.

 

 

 

Som producent har Viktor AX även arbetat i bakgrunden av andras projekt. Ett av de senaste var Dani M:s album ”Min Grind” där Viktor Producerade låtarna:” Min Grind”, ”Ingenting Beläsh” och ”Göra Det Som Mig”.

 

-Att som producent släppa en egen EP är något annat. Det är en del av den konstnärliga sidan som får utlopp. Man får leda ett projekt och sätta ihop den röda tråden. EP:n som släpps nu i mars är den första i en trilogi, berättar han.

 

 

Du ligger på bolaget Uptown som förra året signades av Universal. Hur har det påverkat ditt arbete?

 

-Jag har inget annat jobb vid sidan av producentyrket och det var det som var målet. Jag har möjligheten att bara fokusera på att vara kreativ medan dem marknadsför och ger ut musiken.

 

 

Kan det samtidigt kännas lite som en press? Jag menar tidigare bestämde du allt och nu får andra också tycka till om ditt arbete.

 

– Det är mer av ett samarbete. Min manager från Uptown och jag bollar idéer och han hjälper till mycket. Men vi är goda vänner så det funkar jättebra. Att vi blev signade har inte ökat pressen utan jag har alltid känt att jag måste prestera ännu mer för att musiken ska bli så bra som möjligt.

– En producent bär ett ansvar för att hela låten eller produktionen ska låta proffsigt. Man ser till att den som mixar, om man inte gör det själv, gör det bra och samtidigt så är man den som coachar artisten.

 

 

Jag träffar Viktor AX innan EP:n släpptes och han spelar upp flera låtar för mig. Vissa är med på den nya EP:n, andra är till kommande projekt och EP:s. Han spelar en låt med Dey Dey och därefter en med Rez.

 

-Dom är helt nya rappare. Jag vill ta upp nya artister. Det ligger en helt annan cred i det. Att lyckas ta en icke etablerad artist och göra den till etablerad, det är där den stora äran ligger för en producent.

 

 

Det är här riktigt bra musik. Hur känns det att sitta på sånt material?

 

-Ja, jag vet men jag vill bara att det ska komma ut!, skrattar han.

 

 

Artister som kommer finnas med på EPn ”Dom Som Aldrig Ser” är: Dani M, Ozzy, Abidaz, Allyawan, Piraterna, Denz, Lazee och Rez. EP:n släpps den 6:e mars 2015.

 

 

 

Namn: Viktor Axberg aka Viktor AX

Ålder 28

Bor: Uppsala

Familj: Mamma, Pappa, Syster, Flickvän (neosoul-sångerskan Jessica Lefvert)

Aktuell med: EP:n ”Dom Som Aldrig Ser”

Label: Uptown/Universal

 

 

 

 

Intervju av Mariana Benyamin Sir

Foto: Angelica Klang

 

 

Se även musikvideon Viktor Ax ft Dani M, Ozzy, Abidaz, Piraterna “Ögonen På Vinsten”:

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL