Viktor Ax har under årens lopp gjort ett kraftigt avtryck på den svenska hiphopscenen med produktioner till artister som Dani M, Abidaz, Mwuana, Ken Ring, Alex Ceesay, N, Aleks, Rawa, Ille Freeway och Vic Vem. Han har också, som vissa redan vet, producerat internationella stjärnor som Eminems grupp D12, Mavado och Sean Price (Heltah Skeltah, Boot Camp Clik).

Vid sidan av detta har producenten ifrån Uppsala pusslat på ett eget projekt. “Epilepsi” blir enligt han själv sitt första och sista svenskspråkiga fullängdsalbum under eget namn. Här gästas han av några bekanta och några mindre bekanta artister, där i bland annat Abidaz, Ken Ring, Rawa, Alex Ceesay, men också YVO (Yvonne Dahlbom) och Malinn (Malin Jansson).

Den dramatiska bakgrunden till albumet beskrivs i ett pressmeddelande:

“Under perioden av skapandet var Viktor ute på djupt vatten i ett långvarigt återfall av eskalerande kokainmissbruk, och allt fler runtomkring honom valde i slutet att ta avstånd. Det var vännen och kollegan Ken Ring som genom tuff kärlek ställde ett ultimatum och fick in Viktor på behandlingshemmet Korpberget i November 2018, ett ställe som är känt som nordens hårdaste, men också mest effektiva 12-stegsrehabliteringshem. Skivan lämnades in på mastring och den gamla studion revs ner.”

Idag är Viktor på banan igen, fri från droger och sinnesförändrande mediciner. Och “Epilepsi” är övergångsfasen ifrån slutet på det gamla till början på det nya livet som han lever idag. I kommande numret av Kingsize Magazine kommer även en längre intervju med producenten gå att läsa. Men så länge, lyssna nedan!

Foto: Erik by Erik