62ecc92f37b61a70cf0bee62
62d7e7e97b2718d296030a52
Intervju med Fredrik Boltes i reggaegruppen Partiet – se video & läs här!


 

 

Det handlar om kultur och provokation. Att väcka känslor. Med musiken som sitt främsta vapen är det svenska reggaebandet Partiet tillbaka med sitt tredje album ”Upp Till Dans” som ifrågasätter svensk politik, problematiserar könsnormer och strukturer. Kingsize Magazine träffar frontfiguren för Partiet, Fredrik Boltes för att prata om hans ”nazistkupp”, om det nya albumet och om det politiska klimatet.

 

– Jag gillar att peta lite på gränserna… När man blandar lite så blir det starka reaktioner och det är fett. Det vill jag fortsätta göra.

 

 

 

När Fredrik Boltes var elva år gammal ställde han sig utanför Jönköpings största shoppingcentra (A6 Center). Han hade skrivit låtar om miljöförstöring. Där stod han, spelade gitarr och sjöng tillsammans med en kompis. Och det var framför shoppingcentret som hans musikaliska karriär började. Sedan dess har den bara fortsatt.
Sin uppväxt i Jönköping beskriver han som trygg och problemfri.
– Många inom genren hiphop/reggae har gått igenom misärliknande förhållanden men det har inte jag. Jag gillade att växa upp där, säger han.

 

 

Däremot färgade macho-kulturen av sig på Fredriks uppväxt, en erfarenhet som problematiseras i låten “Som En Karl”. Fredrik menar att det är en typisk handling för män och pojkar från hans generation. Det är ord de han slänga ur sig.
– “Visa pattarna du dömer som en kärring”-citatet som är med i låten. Det tror jag alla har hört. Det vi sa till varandra när vi skulle vara elaka; homofobin och rasismen, vi hade inte några gränser. Jag ville sjunga det i låten för jag ville visa vad som var okej då och vad som är okej nu. Och jag kan tänka mig att det var betydligt mer traumatiskt att växa upp i den där macho-kulturen för många andra än det var för mig, men jag kommer ihåg det så väl. Det uppstår en bitter smak i munnen när jag tänker på att att “shit jag var med i det där. Jag var en del av det”.

 

 

 

Musiken var länge varit en viktig del av Fredriks liv. Han kan än idag, minnas in i minsta detalj hur han kom i kontakt med den svenska hiphopen. Fredrik gick i åttonde klass och hade cyklat hem från skolan, upp för en lång backe, ryggsäcken gjorde honom alldeles svettig på ryggen. Han gick in i hemmet, slängde av sig ryggsäcken, satte sig på vardagsrumsbordet, fastän det bröt mot mammans regler, och slog på MTV.
– Och så tänkte jag “vad är det här?”. Jag hade kollat på MTV varje dag men det var en snubbe som rappade på svenska, “Vinden har vänt” och jag ba “det här är det ballaste jag sett i hela mitt liv – vad är det här för något?”

 

 

För Fredrik Boltes , som var en sökare i fjortonårsåldern, var den svenska hiphopen det häftigaste som hänt honom. Fredrik kände att han hade lyckats hitta något som ingen annan hade hittat.
– Och det var inte många som tyckte om den typen av musik. Det var inte som att vi var ett gäng som lyssnade på hiphop tillsammans. Mina gamla kompisar tänkte vad fan är det här? Men det var så jag kom i kontakt med den typen av musik. Sen började jag lyssna på Svenska Akademien och så började de gå mer åt reggae och det ena ledde till det andra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag är han frontfiguren i det svenska reggaebandet Partiet som funnits i ungefär fem år. Men när man googlar Fredrik Boltes är rubriken “Får sparken efter nazistkupp i radion” den första träff man får.

 

Tidigare jobbade Fredrik Boltes bland annat på Sveriges Radio i Jönköping. Inför valet 2014 hade P4 Jönköping en lokal politiker från varje parti som gäst och en programpunkt gick ut på att politikerna fick sjunga en låt som Fredrik hjälpte till att skriva ihop. Sveriges Radio är public service vilket innebär att all journalistisk och alla program görs i tjänst för allmänheten. Sveriges Radio är helt oberoende av politiska och kommersiella intressen. Förenklat kan man säga att om ett riksdagsparti ska få komma till tals under valkampanjen så ska alla ha samma möjlighet att framföra sitt budskap, på samma villkor. Fredrik hade skött uppgiften som han skulle fram tills det var Sverigedemokraternas tur. Istället för att skriva en låt, som han gjort till de andra politikerna, tog han en gammal nazisthymn och översatte den från tyska till svenska. I texten hade han bytt ut nyckelord som ”Adolf Hitler” mot ”Jimmie Åkesson” och N.S.D.A.P mot SDU. Den lokala SD-politikern sjöng låten i livesänd radio, utan kännedom om att det var en nazisthymn. Eftersom denna handling bland annat bryter mot Sveriges Radios regler om att vara opartisk fick Fredrik sparken.

 

 

 

Det som hände beskrivs i media som en kupp, och det är den första artikeln som kommer upp när man googlar ditt namn idag. Hur ser du själv på det?

 

– Haha jag vill ju att folk ska veta vem jag är på grund av min musik. Det är klart jag visste att Jönköpings Posten skulle skriva om det. För det gör dem ju så fort man släpper en fis liksom. Men att det skulle bli så jävla stort det hade jag ingen aning om.
– Även om folk blev ledsna och även om mina kollegor kände att jag hade lurat dem och även om jag kan känna dåligt samvete för dem i viss mån så är det ändå ingenting jag ångrar. Skulle jag hamna i liknande situation skulle jag göra samma sak igen. Jag fick mycket kritik men även cred inifrån radion från personer med som upplever att rasismen normaliseras och att de inte får kalla saker för vad de egentligen är.

 

 

 

 

Senare under 2014 släppte Fredrik Boltes ett ”Alternativt Vinterprat” på Spotify. Pratet bestod av personliga berättelser, uppdelade i 26 kapitel och innefattar även musik. Han lyckades färdigställa vinterpratet med hjälp av sin kompis Tina.
– Det finns en kraft i att vem som helst kan spela in vad som helst. Det är vissa som bestämmer att ”nu får ni sommarprata och inte ni andra” då är det ett ”Fuck you! Jag gör det ändå” och det var så jag kände, säger han.

 

 

Något som framgår väldigt tydligt i ditt alternativa vinterprat är att du ständigt stävar efter något meningsfullt. Ett tag var ditt band ”Det Funkar” otroligt viktigt för dig och när ni splittrades så gick du in i en depression. Känner du lika starkt för Partiet idag?

 

– När vi spelade i ”Det funkar” var vi väldigt unga, vi var bara 17 år gamla. Idag är jag 32 år och har en egen familj men det har varit lite samma grej med partiet. Jag har värderat Partiet jävligt högt i mitt liv och sen har det varit andra som inte tyckt att det varit så jävla viktigt. Medlemmar har tillkommit och slutat men jag har tänkt att ”the show must go on” så att nu har vi hållit på med paritet i 5 år. Från början var vi ett gäng kompisar som bodde ihop i ett kollektiv i Jönköping, hade bandmöte varje söndagarna och försökte bygga upp någonting.

– För mig är det nog så här; Jag har insett att man ska inte stoppa nyckeln till ens egen välbefinnande i någon annans ficka, utan den måste man behålla själv. Och oavsett vad de andra musikerna väljer för väg så kommer jag fortsätta göra det här i 20 år till och jag känner mig ganska lugn i det. Hype kan komma och gå, musiker och producenter kan också komma och gå men jag vet vad jag vill göra och det är en jävligt skön känsla.

 

 

 

 

 

boltes-2016-LS

 

 

 

 

Fredrik Boltes sökande har fortsatt i vuxen ålder. Yrkesdrömmarna har pendlat från politiker till välgörenhets organisationer, ledarskribent. Den gemensamma nämnaren har varit viljan att göra världen till en bättre plats och samtidigt må bra själv. Idag försöker han istället väcka opinion via musiken. Låten ”Pinsamt ” är ett sådant exempel där Partiet genom lyriken och musikvideon kritiserar svensk flyktingpolitik men även att rasismen normaliseras. Fredrik Boltes går runt i videon och håller i ett järnrör eftersom just järnrörsskandalen bara är en del av bränslet till “pinsamt”, säger han och syftar på att politikerna sitter kvar och SD växer.
I låten sjunger Boltes även ”Du och jag nu en del utan det” och syftar på att alla i Sverige är med och bidrar till att båtarna välter i medelhavet.

 

– På ett ganska konkret sätt så är det så här: Sverige är en del av EU och alla som betalar skatt och köper saker, en del av det går till EU. Och EU sätter upp gränserna och skapar regler och som en konsekvens av reglerna så välter båtarna i medelhavet. Så vi alla är en del av att finansiera detta. Om man köper en bussbiljett så går en liten del av pengarna till att upprätthålla de här idiotiska, inhumana, vidriga reglerna som får de här extrema konsekvenserna. Pinsamt det är ett för milt ord egentligen. Det är skamligt, det är fördärvligt, det är fruktansvärt och jag blir illa till mods när jag tänker på det och jag tänker på det varje dag.

 

 

 

Just nu är partiet på turné i både Sverige och Danmark. De öppnar upp sina konserter genom att göra ett “statement”. Innan de går upp på scen är det en röst som talar om för publiken att i Turkiet säljs det flytvästar som aldrig förr. På dessa flytvästar skriver flyktingar sina personuppgifter på ena sidan och en kärlekshälsning till sina nära och kära på andra sidan, exempelvis ”Förlåt mamma för att jag inte klarade det”. Rösten frågar sedan ”Om inte du vill sätta dina barn på en sådan båt med en text på flytvästen, vill du då vara med och tvinga andra göra det? Vad skulle du skriva på din flytväst? Och sen när rösten har sagt det går Partiet på scen och spelar pinsamt. På sig har de flytvästar där de själva har skrivit sina personuppgifter, vilka de älskar samt en sista hälsning.

 

– Och det är en ganska grov grej att säga eller att ta på sig. Jag behöver ju inte göra det liksom, Jag heter ju Fredrik, är vit och uppvuxen i Jönköping med all trygghet. Och någonstans var jag rädd för att folk skulle reagera och säga ”Varför gör du så? Du kommer aldrig behöva sätta dig i en sån båt?”.
– Fast jag är ju problemet. Vi är ju problemet och det är konstens uppgift att kritisera så flytväst-introt som vi kallar det, har verkligen väckte många känslor. Det är bra fan! Man måste vakna upp och inse vad vi gör.

 

 

Det är precis det som Partiet handlar om. Kultur och provokation. Att väcka känslor.
– Jag gillar att peta lite på gränserna. Att till exempel ha med Gustav Fridolin i en musikvideo medan andra anser att han är politiker och han ska absolut inte vara med i någon video. Mediepersoner ska vara neutrala och så vidare. Så kommer vi in och petar i det och blir det lite känsligt. Precis som när jag lurade Sverigedemokrat-tanten att sjunga en nazisthymn. När man blandar lite skapas starka reaktioner och det är fett. Det vill jag fortsätta göra.

 

Men Fredrik Boltes menar att låten “Pinsamt” är utdaterad. Låten skrevs under januari i fjol och situationen för flyktingar har ändrats.
– Nu är det ännu värre. Det är sämre. Det finns absolut ny frustration, ny irritation och nya känslor som jag känner kring vad som hänt sen ”Pinsamt” släpptes.

 

 

I Jönköping mötte Fredrik Boltes en ensamkommande flykting vid namn Wael. Det visade sig att Wael var musikintresserad och går under artistnamnet Reve MC. Fredrik tog Wael under sina vingar. MC. Reve rappar på arabiska och numera öppnar han upp för Partiet under deras spelningar.
– Waels ambition är att rappa på svenska. Och han ska även bli jurist så i framtiden kommer han vara en rappande jurist, säger Fredrik och ler.

 

 

 

Den 25:e februari släppte Partiet sitt tredje album ”Upp Till Dans” och just nu är de ute på en riksomfattande turné i Sverige och Danmark. Alla datum för gig går att hitta på partiets hemsida. Albumet ”Upp Till Dans” hör du nedan!

 

 

 

 

Intervju av Mariana Benyamin Sir

Foto/video: Markus Helin

 

 

 

 

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL