Intervju – Homan

Intervju – Homan

Kingsize-skribenten Nicholas Bonde träffade Stockholm-rapparen inför EP-släppet av ”Va Skön Man E”.

Hässelbysonen Houman Sebghati släpper den 13 December sin nya EP ”Va skön man e” som producerats av förre Spotrunnaz-medlemmen och Juju-records-profilen Mårten Sakwanda, även känd som Moe-Bama.

Tillsammans med Ken Ring och Big Fred var Houman med och satte Hässelby på den svenska hiphop-kartan under 1990-talet. Nu kommer han med ett verk som både lämpar sig för klubben och för den socialt medvetne musikentusiasten. Efter många år av kulturfrämjande, arbete i radio, lärarutbildning och föreläsningar runt om i landet fokuserar nu 36-åringen på egna musiken igen.

Kingsize fick en pratstund med artisten som i över 15 år bubblat i många svenska hiphop-fans medvetanden.

Berätta gärna om hur idén till ”Va skön man e” föddes.

– Allt började med att jag kom till Mårten (Moe-bama) och berättade att jag ville göra en skiva med mitt band, Donné. Han tittade lite frågande på mig och sa helt ärligt att många där ute börjat tappa tron på mig som MC. Jag hade gått runt i så många år och bara gjort min grej utan folk i min närhet som checkat mig och varit ärliga.

– Om folk hatar vad du gör så är det en sak, men han sa att folk börjat bli likgiltiga inför mig som artist, och det är fan värre. Likgiltigheten. Rap är mitt hantverk och det måste man se efter. Kommer kritiken från någon som honom, som jag respekterar så mycket och som är så involverad i svensk hiphop, så lyssnar man verkligen. Han har sina 10.000 timmar, om inte mer, så det var en sann gåva att få ha honom i min ringhörna.

Vad var nästa steg efter det samtalet?

–Han sa: ”Du är en av Sveriges bästa textförfattare, hands down, men vi måste jobba med ditt flow.” Så vi bröt ner mig som artist och började bygga från grunden. Jag fick lära mig allt från början; det var nästan som att jag gick i ”rapskola” liksom. Vi började göra en massa låtar och till slut hade vi en hel del material. Dels några spår som kommer att komma på nästa album, men också de som vi lagt på EP:n.

Bestämde du dig för att skriva texterna utifrån ett helt nytt perspektiv eller hade du gammalt material också?

–Tidigare har jag skrivit lite mer politiska texter, speciellt på ”Reptilernas Planet” (album från 2007) till exempel. Nu har texterna fortfarande ett visst djup fast med lite mer struktur och form, men det är fortfarande bara raps och de är lagda över beats som drar lite mer åt klubbhållet. Musiken är lite mer lättsam och den hybriden gör det hela riktigt intressant och jag är mycket nöjd med resultatet.

Du har tidigare sagt att du hade för många spår på ”Alkemisten” och att det blev lite grötigt, hur valde ni ut låtar till det här projektet?

Dels har kvaliteten på mina flows blivit bättre och min lägstanivå har höjts. Genom att arbeta inom skivbolagsbranschen har jag också lärt mig hur paketeringen ska se ut; att man inte kan pressa in allt man gör på en platta. Vi plockade helt enkelt ut de mest passande och bästa spåren.

Du har ju varit med i väldigt många år och alltid levererat musik och samlat på dig erfarenheter. Känner du att de erfarenheterna lyser igenom på det här projektet som bevisligen har kommit ur en väldigt noggrann process?

–Jag borde egentligen ha gjort det här projektet i början av min karriär. Förr i tiden satt vi bara i en studio i Hässelby och spelade in raps över beats och lajade runt liksom. Jag borde ha träffat och jobbat med en kille som Moe långt tidigare, men jag tror inte det här är någon vändpunkt utan jag tycker bara att rap ska låta så här. Det här är mitt sätt att ge tillbaka till kulturen som jag växt upp med.

–  Jag har offrat väldigt mycket för att hålla på med det jag gör. Jag har inget vanligt jobb utan det här är mitt liv och jag är väldigt nöjd med vad vi åstadkommit tillsammans.

Du har blivit pappa också, hur har det påverkat dig och ditt liv som artist?

–Som artist ger det rutiner som man ibland saknade innan. Paradoxalt nog är den här skivan menad för klubben, men när du blivit förälder kanske det inte längre blir några bärs efter studion utan du går hem istället så att du kommer upp på morgonen. Det finns ett ansvar där hemma.

Vad är planen efter att EP:n släpps, blir det klassikern med marknadsföring och turné?

–Vi får se. För första gången i mitt liv har jag en bokare så jag hoppas att det ska generera massor med vinterspelningar, vilket skulle passa bra med tanke på att musiken är gjord för klubben. Sen fortsätter vi jobba med albumet i studion, det finns en massa godis där som jag ser fram emot att jobba vidare med.

Är grundbulten på kommande albumet samarbetet mellan dig och Moe eller får vi se andra producenter hoppa på också?

–Vi får se, han har gjort det mesta hittills. Men jag hoppas att fler vill arbeta och bidra med musik till albumet. Vi får se vad effekten blir efter det här. Det är väldigt ovisst just nu, jag tar det bara som det kommer. Det finns massor med grejer på gång men jag vill inte snacka för mycket, då blir det bara fel.

Intervju av Nicholas Bonde
Foto: Camilla Cherry