Kollektivet LADIESLOVE ska till försommaren arrangera en konsert- och klubbkväll, i samarbete med Live Nation och Luger, under namnet Cyme Fest. Det hela beskrivs som en “varsamt kurerad grogrund för framtidens kvinnliga stjärnor, driven av en stark vision om en mer diversifierad och jämlik livemusikscen”. På är Cyme Fest blir det ett eklektiskt urval av hiphop, R&B, Afrobeats, Amapiano och alla de subgenres som hör därtill.

De första inbokade artisterna till Cyme Fest är Ayra Starr, AMARIA BB och HAWA. Enligt arrangörerna Nataša Marijana, Linda Nápoles och Rebecca Tegegne så har festen hämtat sitt namn från ett botaniskt fenomen där en ensam blomma först utvecklas från en central stam – en stam som sedan gör det möjligt för andra blommor att växa fritt. I ett pressmeddelande säger LADIESLOVE vidare:

Konceptet Cyme Fest växte fram ur en längtan efter fler kulturupplevelser med fokus på nya och intressanta talanger, och där man samtidigt tar fram initiativ som bidrar till en mer jämställd livescen. Efter många års erfarenheter av att DJa och kurera kulturupplevelser hoppas vi kunna bidra med nya inspirerande och meningsfulla upplevelser – nu under paraplyet Cyme Fest.

Cyme Fest går av stapeln den 31 maj 2023 på Trädgården i Stockholm. Biljetter till Cyme Fest släpps på fredag den 24 mars kl 10:00 via LiveNation.se. Läs mer om arrangörernas beskrivning av artisterna nedan.

AYRA STARR

Det vilade alltid något ödesbundet över Ayra Starrs obestridliga självsäkerhet. Nästan som att den Nigeriansk-Beninska supertalangen visste att hon skulle bli ett globalt fenomenen långt innan hon faktiskt blev det. När hon så introducerade världen för sin berusande Afrosoul på den självbetitlade EP och det efterföljande debutalbumet ’19 & Dangerous’ 2022 stod det klart att Ayra Starr mycket väl kan vara den drottning som den plågade Gen Z väntat på. Och trots massiva hitlåtar som ’Rush’ och ’Bloody Samaritan’ samt mängder av priser och utmärkelser i bagaget har Ayra Starrs oundvikliga stigning mot stjärnorna bara börjat.

AMARIA BB

Att vi lever i en tid där tidigare gränser mellan genres blivit allt mindre rigida är det brittiska stjärnskottet AMARIA BB ett utmärkt exempel på. Den Jamaicansk-Engelska artisten låter sin sensuella, dancehallfärgade R&B möta den oborstade råhet vi kommit att förknippa med Londons musikscen. Med singeln ’Slow Motion’ fick hon sitt stora genombrott och i fjol kom den efterlängtade debut-EP:n ’What’s Done In The Dark’ Att inflytelserika aktörer som BBC:s Radio 1 Extra håller fram AMARIA BB som ett gigantiskt framtidslöfte är inte det minsta svårt att förstå.

HAWA

Född i Berlin och uppväxt i Conakry, Guinea blev HAWA vid blott tio års ålder erbjuden en plats vid New Yorks Filharmonikers kompositionsprogram och blev därmed orkesterns yngsta kompositör någonsin. Vid 15 år ålder bemästrade HAWA klassisk musik och lockelsen att testa sin sällsynta begåvning på rap, R&B och Afrobeat blev övermäktig. På fjolårets hyllade debutalbum ’HADJA BANGOURA’ hör vi ljudet av en artist som hittat sin singulära röst. Över den ambitiösa skivans mjuka R&B-ballader, drömskt orkestrerade IDM och New York-drill besjunger HAWA sin gammelmormor som dog i sviterna av covid-19 och resultatet är inget annat än förtrollande.