Med en (med svenska mått mätt) blockbusterbudget på 90 miljoner kronor blir höstens actionspäckade thriller ”Avgrunden” den största svenska katastroffilmen någonsin. Nu släpper SF Studios den första trailern till höstens storfilm.

”Det är väldigt spännande att vi nu kan ge biopubliken en riktigt storslagen svensk katastroffilm. Det senaste halvåret har specialeffektsteamet jobbat oavbrutet med de digitala effekterna och utan att avslöja allt för mycket kan jag säga att det här kommer att bli spektakulärt”, säger producenten Joakim Hansson.

Handlingen kretsar kring Kirunavaaragruvans säkerhetschef Frigga (spelad av Tuva Novotny) som ställs inför det otänkbara när marken under henne plötsligt börjar skaka. Filmen är regisserad av Richard Holm, som tidigare regisserat avsnitt av ”Gåsmamman” och ”Johan Falk”.

”Att få göra en riktigt stor, svensk katastroffilm som faktiskt bygger på ett möjligt scenario har varit fantastiskt. Kiruna och gruvan spelar så klart en stor roll i filmen men det är framför allt skådespelarna som är viktiga för att skapa engagemang i den här typen av actionfyllda berättelser, och vi har verkligen en fantastisk ensemble. Att ha Tuva i rollen som en riktigt tuff actionhjältinna har också varit en dröm”, säger Richard Holm.

”Avgrunden” har biopremiär 15 september 2023. I rollerna syns, utöver Tuva Novotny, Kardo Razzazi, Felicia Maxime, Peter Franzén, Tintin Poggats Sarri och Edvin Ryding. Se trailern nedan.

Foto: Anssi Leino/SF Studios

65ba07add7a32f7b0a037f23