”Nadia Nadim Game Changer?” är dokumentären om den 34-årige afghansk-danska Nadia Nadim som har gått från att vara ”danmarks darling” och hyllad fotbollsspelare till att ses som kontroversiell efter första halvan av 2022.

– Jag har under hela min karriär försökt göra skillnad, och visa världen att kvinnor kan spela fotboll. Dokumentären följer mig under ett halvår och kommer mig nära som person och som spelare, säger Nadia Nadim om Viaplay Sport-produktionen som har premiär den 16 november.

Dokumentären följer Nadia Nadim från att hon precis bytt klubb från Paris SG till Louisville Racers FC, där hon råkar ut för en allvarlig knäskada. En kamp mot klockan inleds för att hon ska bli återställd till sommarens fotbolls-EM och hon åker ned till Qatar för att opereras. Där ändras dokumentärens storyline drastiskt då Nadia Nadim besöker ett flyktingläger. Där gör hon uttalanden som väcker stor kritik i dansk press. Hon får även det danska fotbollförbundet att ta avstånd från henne när hon tackar ja till att vara ambassadör för herrarnas vinterfotbolls-VM i Qatar. Kritiken bygger bland annat på att homosexualitet är olagligt i Qatar. I en intervju med Aftonbladet bemöter Nadia Nadim kritiken:

”Jag tycker att det är helt fel. Jag stöttar inte den hållningen. Kärlek är kärlek. Du ska få älska vem du vill.” 

Hon fortsätter:

”Jag kan avstå från det här, men jag tror inte det ändrar något. Jag vill vara aktiv och göra skillnad. Det tror jag att jag gör genom att visa att kvinnor kan göra det här. Nästa steg är att arrangera dam-VM där nere.”

Kenneth Kristensen, SVP Non-Scripted Content på Viaplay, säger i ett pressmeddelande att dokumentären visar en nyanserad bild av Nadia Nadim och att de ställt henne kritiska frågor under inspelningens gång. 

– Med dokumentären försöker vi ge en mer nyanserad bild, bland annat genom att ställa kritiska frågor till Nadia Nadim längs vägen under inspelningen.  För att lära oss mer om Nadia och hennes motiv följde vi henne på nära håll under det halvår från det att hon skadade sig fram till dam-EM 2022 i somras. För oss har det varit viktigt att tittarna själva ska få bilda sina egna åsikter utifrån de källor dokumentären presenterar, och att tittarna kommer Nadia Nadim riktigt nära. 

Nadia Nadim har fått se dokumentären, dock utan redigeringsrättigheter, och säger i ett pressmeddelande att det viktigaste för henne är att framstå som så autentisk som möjligt. Hennes mål med sin fotbollskarriär består – att förändra och visa världen att kvinnor kan spela fotboll. 

– Jag hoppas att ett mer nyanserat narrativ kan ge tittarna en inblick i vem jag är och vad jag kämpar för. De behöver inte hålla med om alla mina val, men jag hoppas intrycket blir att jag gör saker för att jag vill göra skillnad, säger Nadia Nadim.

Under sin karriär har Nadia gjort 99 landskamper, blivit utsedd till ”Årets Danska”, blivit den första kvinnliga danska spelaren att ingå sponsoravtal med Nike, blivit rankad som nummer 20 på Forbes lista över ”Most Powerful Women in International Sports” och 2021 ledde hon Paris Saint Germans damklubb till klubbens första ligatitel. 

Foto: Viaplay Group