Se bidragen där även Fares Fares återfinns.

Den svenska Oscarkommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film) på årets gala. De tre kandidaterna är “Jag är Zlatan”, “Boy From Heaven” och “Nelly & Nadine”.

“Jag är Zlatan” är som bekant filmatiseringen av Zlatan Ibrahimovics självbiografi med samma namn, som (till slut) fick biopremiär i våras. Innan dess hade den världspremiär på Roms filmfestival och blev biosuccé i Italien. Zlatan i yngre år spelas av Dominic Bajraktari Andersson och Granit Rushiti gör rollen som den vuxne Zlatan. Filmen är producerad av Fredrik Heinig, Frida Bargo och Mattias Nohrborg, BRF. Manus av Jakob Beckman och David Lagercrantz.

I Tarik Salehs politiska thriller “Boy From Heaven” ser vi Fares Fares och Tawfeek Barhom i nyckelrollerna. Filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes tidigare i år, där den vann pris för Bästa manus. Filmen väntas få biopremiär den 18 november.

Nelly & Nadine” är i sin tur berättelsen om den osannolika kärlekshistorien mellan två kvinnor som blir förälskade i varandra på julaftonen 1944, i Ravensbrücks koncentrationsläger. Magnus Gerttens dokumentär belönades tidigare i år med Jurypriset vid Teddy Awards på Berlins filmfestival. Filmen är producerad av Ove Rishøj Jensen, Auto Images, och hade biopremiär 18 mars via Doc Lounge.

Det slutgiltiga svenska Oscarbidraget i kategorin Best International Feature Film kommer att presenteras vid en pressträff den 22 september. Den 95:e upplagan av Oscarsgalan kommer att hållas i Los Angeles den 12 mars 2023.

Foto: TriArt Film / @jagarzlatan_filmen