DETTA ÄR EN ANNONS. 18+
I en värld där varje årtionde verkar ha sin egen signaturton är 80-talet inget undantag. Och i denna era av neon, syntar och enkla melodier är Wham! en av de klarast lysande stjärnorna. Netflix senaste dokumentär gör en djupdykning i denna elektrifierande tidsperiod och berättar historien om ett av de mest ikoniska popbanden genom tiderna. Online-dokumentären är en nostalgisk återförening för dem som upplevde 80-talet och en fängslande upptäckt för nya generationer. Här får tittaren en inblick i Whams resa, deras musik och det oskiljaktiga bandet mellan George Michael och Andrew Ridgeley.

“Wake Me Up Before You Go-Go” – En låt som aldrig går ur tiden

Det var en tid då frisyrer var stora, färgerna var starka och musikvideor var i sin linda. Och det var just “Wake Me Up Before You Go-Go” som blev soundtracket till så många människors liv. Låten som satte Wham! på kartan är lika uppfriskande nu som den var då. Det är omöjligt att inte känna sig upplyft när man hör öppningsackorden och ser de ikoniska bilderna av George och Andrew i deras val av ljusa tröjor, en visuell och ljudlig fest som frammanar en tid av ungdomlig oskuldsfullhet och obegränsad glädje. I dokumentären utforskas inte bara skapandet av denna tidlösa låt utan också dess kulturella påverkan och hur den blev en global hymn för en hel generation.

Från bubblegum pop till världsdominans

Dokumentären tar oss med på en resa från Wham!s tidiga dagar när de var två vänner med en dröm, genom deras första genombrott och den turbulenta vägen till internationell stjärnstatus. Vi får inblick i hur deras musik utvecklades, från de första experimenten med en ljusare popstil till mer sofistikerade och världsliga toner som speglade deras växande erfarenheter och personliga mognad. Berättelsen berikas med intervjuer med vänner, familj och kollegor, som alla bidrar med sina egna perspektiv och anekdoter, vilket skapar en mångfasetterad bild av bandets historia.

Ett band som berörde hjärtan

Det som står klart genom dokumentären är att Wham! inte bara handlade om musiken. Det var också berättelsen om en djup vänskap, en kamratskap som överlevde både framgång och de oundvikliga konflikterna som uppstår när världen är ens scen. George Michaels och Andrew Ridgeleys relation, med sin genuina kärlek och respekt för varandra, blir hjärtat i filmen. Dokumentären visar på hur de tillsammans och individuellt hanterade trycket och förväntningarna som kom med deras berömmelse.

En återupplivad klassiker för en ny tid

För att knyta an till det tema som är lika aktuellt idag som det var under 80-talet – den oemotståndliga dragningskraften hos ungdom, fest och frihet – kan vi inte annat än dra paralleller till vår samtida kultur. Liksom den klassiska melodin “Wake Me Up Before You Go Go”, finns det aspekter av vår underhållning som bara fortsätter att locka till sig nya publiker, oavsett ålder eller bakgrund.

Ett arv som fortfarande påverkar

Wham! kan ha nått sin kulmen för decennier sedan, men deras inflytande sträcker sig långt in i dagens musikscen. Dokumentären är inte bara en tillbakablick utan också en hyllning till två artister som vågade drömma stort. Från “Club Tropicana” till “Last Christmas”, deras låtar har blivit evergreens som fortfarande spelas flitigt varje år.

Som dokumentären vackert illustrerar, var Wham!s tidsanda en blandning av glädje och eftertanke – en påminnelse om att livet, oavsett epok, alltid är värt att dansa till. När eftertexterna rullar, är det med en känsla av både sorg och tacksamhet; sorg för att eran är över, men tacksamhet för att musiken lever vidare, precis som minnet av ett band som en gång fick världen att dansa, le och kanske viktigast av alla, att känna sig ung på nytt.