Denna fredag lanseras EA Sports det nya fotbolssspelet “FIFA 23”, det sista i spelserien med denna titel. I samband med spelreleasen kommer även nyheten att det ska arrangeras ett “FIFA 23”-derby med spelare från två av lagen i Allsvenskan om ett par veckor.

För första gången kommer 22 spelare, från de allsvenska lagen IFK Göteborg och BK Häcken, att spela digitala versioner av sig själva på Länsförsäkringars e-sportarena i Partille. I laguppställningarna finns bland annat Marcus Berg och Erik Friberg. Matchen blir som en klassisk fotbollssändning med för- och eftersnack och expertkommentarer av Vicki Blommé från CMore tillsammans med Sveriges största FIFA-streamer Olle McDulle.

– Det är klart det kommer bli lite hets, vi vill ju vinna. Och jag gillar glidtacklingsknappen. När man pratar om TV-spel så är allihop världsbäst, så det blir kul att se. Men det kommer vara viktigt att täcka ytor och försöka läsa spelet, säger Marcus Berg, som blir lagkapten även under det digitala derbyt.

Matchen är en del i Länsförsäkringars långsiktiga arbete för att få fler vuxna att engagera sig i sina barns gaming. Lisa Bragée, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Göteborg & Bohuslän, säger i ett pressmeddelande:

– 9 av 10 unga spelar, men få vuxna är särskilt insatta i spelvärlden. Det behöver ändras. När de allsvenska spelarna nu möts på den digitala arenan som en del vuxna inte har koll på, blir det en härlig mix mellan klassisk livefotboll och gaming som unga och vuxna kan följa tillsammans.

Häckenkaptenen Erik Friberg har ett par extra ögon på sig under den speciella matchen. Kusinen och CounterStrike-legendaren Adam Friberg, även han med rötterna i trakterna kring Göteborg, är en av Sveriges främste Counter-Strike-spelare under namnet ”friberg”.

– Adam har väntat på att jag ska börja spela en ”riktig” sport. Så han kommer såklart kolla. Det är min styrka, jag har ett proffs i släkten, så någonstans finns det ju kvalitet i blodet. Det blir nog viktigt att vara uppmärksam på hur Jeremejeff beter sig tidigt i matchen. Han har ju gjort några mål i allsvenskan, men detta helt andra förutsättningar. Snabbhet är viktigt, så Sadiq bör vara bra. Sen kommer det som vanligt att bli viktigt att få bort Berg ur matchen, säger Erik Friberg.

Matchen livesänds den 13 oktober på Twitch i tre perioder om 2×10 minuter och är gratis att streama.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av EA SPORTS FIFA (@easportsfifa)