Om knappt två veckor går Malmö Dance Week av stapeln för femte året. Inför festivalen presenteras nu ett samarbete för hela elva föreställningar med lokala aktörer som Inkonst, Dansstationen, Skånes Dansteater och Bastionen. De olika föreställningarna tar avstamp i street-genren, men har olika innehåll och uttryck.

– Under en tid där konsten och kulturen är under hot genom sänkta ekonomiska stöd, vill vi visa på hur stark dans- och scenkonsten är, säger Viktor Fröjd, konstnärlig ledare för Malmö Dance Week.

Just Viktor Fröjd är dansare och koreograf med många års erfarenhet inom street dance och är aktuell med föreställningen “Locus”, vilket är Riksteaterns stora dansproduktion under hösten. Föreställningen är på Sverigeturné och framförs under två tillfällen på Inkonst under Malmö Dance Week.

Det blir även två föreställningar av och med Linda Hayford från Frankrike. Hon beskrivs som en eftertraktad koreograf och dansare, känd som ambassadör för genren “popping”. Föreställningen “Alshe/Me” framför hon tillsammans med sin äldre bror Mike Hayford på Skånes Dansteater. Föreställningen Processing #2 framförs på Dansstationen.

Utöver detta bjuds bland annat på “Almost A Jam”, ett koncept framtaget av Erik Linghede där några av världens bästa freestyledansare är inbjudna för att utifrån givna uppdrag improvisera till livemusik.

För mer information och program besök malmodanceweek.se

Foto: Sören Vilks