En av världens främsta breakdance-profiler, som varit en drivkraft i att inkludera kvinnor på dansscenen, kommer till Sverige kommande helg. Asia One har varit aktiv sedan 1990-talet och arrangerat B-Girl Summit i USA, samt bland annat medverkat i den episka videon Run-DMC vs Jason Nevins “It’s Like That?”.

I helgen kommer Asia One till Stockholm för B-Girls Sweden Summit på Subtopia i Alby den 15-16:e november. Eventet arangeras av B-Girls Sweden, en ideell förening och arbetar för att inspirera unga tjejer till att dansa och skapa mer synlighet för hiphop- och breakdance-scenen. Linda Johansson, ordförande för B-Girls Sweden, säger i ett pressmeddelande:

– Vi tar hit en av de mest inflytelserika b-girls genom åren. Vi vill ge möjlighet till den yngre generationen dansare att lära känna denna kvinnliga hiphop-pionjär och allt Asia One gjort för hiphopkulturen.

Asia One kommer på plats i Stockholm vara domare i All Generations Battle, en tävling där yngre och äldre breakdansare möter varandra. Hon kommer också hålla i en workshop och delta i en paneldiskussion på lördagen. Asia One säger vidare i pressutskick från arrangörerna:

– Jag har aldrig funderat på att sluta med breakdansen. Jag älskar kulturen och andan i hiphop, graffitiwriting et cetera, så det är verkligen det som håller mig motiverad och inspirerad.Många av den nyare generationen breakdansare har ingen koppling till kulturen och hiphopen på det sättet, särskilt ur ett kulturellt perspektiv, som en rörelse för social förändring och rättvisa och som en konstform.

B-Girls Sweden Summit 2019:

FREDAG 15 november – endast bgirls och ickebinära
18.30-19.30 Workshop med Bgirl Stina
19.30-21.00 Konferens

LÖRDAG 16 november – alla är välkomna
Kl. 13-14.30 Workshop med Asia One. Först till kvarn med anmälan till Asia One workshop. Workshop med Asia One kommer kosta 80kr för vuxna och 50kr för barn. Anmälan till: bgirlssweden@gmail.com
Kl. 15-16 Panelsamtal
Kl. 16-18 Jam
Kl. 18-21 Battle
DJ: DJ KCL och DJ Pilas.
Domare: Asia One (USA), B-girl Ramona (Finland) och B-girl Stina (Göteborg).
Host: PriMary och PublicEmelie
Kl. 21-22 Jam

För mer info se Facebook-event

Foto: Press / B-Girls Summit Sweden / Subtopia