För unga företagare, frilansare eller personer utan fast anställning kan det svårt att få lån från banken. För bankerna faller ansökningar från dessa grupper av människor under kategorin “lån utan UC” eller “kredit utan fast inkomst”. Det vill säga att långivaren inte kollar upp din finansiella historik via UC. Dessa ansökningar beviljas inte heller i flesta fall. 

UC står för Upplysningscentralen, vilket är ett kreditupplysningsföretag som många långivare använder sig utav. Om du har för många kreditupplysningar hos UC kan det dock påverka din kreditvärdighet negativt. 

När låntagare inte uppfyller bankens krav

Det finns situationer i livet då människor behöver pengar snabbt och brådskande och därför beslutar de sig för att ta ett lån. I dessa fall är den första instansen oftast en bank. För att bankerna ska kunna vara säkra på att betala tillbaka det lånade kapitalet kräver de säkerheter från låntagarna. En vanlig form av säkerhet är inkomstbevis, som kan lämnas i form av lönebesked eller anställningsavtal. Vad händer om denna säkerhet inte är tillgänglig? 

Att få ett lån från en bank utan inkomst är i de flesta fall omöjligt. Hos många långivare har du dock fortfarande en rimlig chans att få ett lån utan inkomstdeklaration. Det finns därför andra långivare som också ger chansen till lån för de grupper av människor som ofta nekas i förväg av bankerna. 

Lån utan fast inkomst 

Fler långivare erbjuder olika grupper av människor möjligheten att ta lån utan inkomstintyg. Det handlar till exempel om studenter som per definition betraktas som arbetslösa och som inte kan uppvisa inkomst- eller lönebevis, vilket är ett svårt uteslutningskriterium för bankerna. Det betyder dock inte att sådana grupper av människor inte kan tjäna pengar för att betala av ett lån. Hos många långivare kan de fortfarande ta ett lån utan lönebevis om andra faktorer för tillräcklig kreditvärdighet finns.

Ett onlinelån som lämplig finansiering för egenföretagare och frilansare utan lönebevis.

Även egenföretagare hör till den grupp som kan ta lån utan inkomstbevis. Som inkomstbevis för egenföretagare kan man använda de två senaste årsboksluten eller de två senaste inkomstskattebeskeden. Om företaget fortfarande är i startskedet, kan man knappast lägga fram dessa bevis. Men det är just de människor som drömmer om att bygga upp en ny yrkesverksamhet som ofta behöver startkapital för att kunna driva verksamheten framåt.

Om man väljer en bank som långivare kommer man att stöta på vissa svårigheter. Att som frilansare eller nybliven egenföretagare be banken om ett “lån utan regelbunden inkomst” slutar oftast med en besvikelse. 

Men hos vissa långivare accepteras även de som inte kan bevisa en säker inkomst i form av till exempel ett anställningsavtal som låntagare. Allt fler moderna långivare kontrollerar kreditvärdigheten på andra sätt än bankerna, vilket innebär att det i teorin är möjligt att få ett lån som privatperson utan inkomst- eller lönebevis.

Foto: iStock

65546e0a53c940223e0b0eb4