Att göra karriär och skapa sig ett nätverk är inte alltid det enklaste. Det gäller att man kommer ut på de rätta platser, på den rätta tidpunkten och det viktigaste av allt, att man faktiskt vågar sig på att prata med människor man aldrig tidigare träffat, enbart för att det kan vara bra för ens framtida jobb och karriär. Men hur gör man egentligen för att nätverka, vart börjar man?

Digitala nätverk

Det första man behöver tänka på om man behöver komma ut och nätverka är att alla situationer där det är möjligt att träffa någon som man kan ha ett utbyte av karriärmässigt är en bra situation. Man ska inte gå och vänta på det perfekta tillfället, utan ta chansen när man får den. Under pandemin har det dessutom öppnats upp möjligheter till att nätverka digitalt. Alltså det är möjligt att nu nätverka med andra direkt från soffan, det gäller bara att hitta de rätta plattformarna och arrangemangen. Nätverkande är väldigt enkelt med ifairs.com så använd sidor som ifairs.com när du söker efter plattformar att nätverka på.

Förbered samtalsämnen – men var flexibel

Förutom att det är möjligt att nu nätverka digitalt så handlar det ju självklart om att faktiskt komma ut på arrangemang där andra i din bransch också kommer att befinna sig. Ibland kan det kännas fånigt att söka upp människor på dessa arrangemang därför är ett tips att faktiskt förberedda samtalsämnen innan. Det kan låta som att samtalet kommer att bli krystat, men för att undvika att stå där och inte veta vad man ska säga överhuvudtaget, så är det bättre att ha förberett sig innan och på ett flexibelt och ledigt sätt leda in samtalet på de som man gärna vill prata med den andra personen om.

Sen är det självklart viktigt att inte enbart prata jobb när man träffar nya människor. På de allra flesta arrangemang där många nätverkar är folk också där för att ha kul och vara lite lediga. Därför gäller det att ha lite fingertoppskänsla och inte överrumpla främlingar och bekanta med jobbrelaterade samtal. Utan ta det som det kommer, visst är det bra att prata jobb, och det ju kanske just därför du är på arrangemanget, men försök att hitta en balans.

Ta med en vän

Ett annat tips som möjligen är lite oväntat är att faktiskt ta med en vän till dessa arrangemang som du gärna vill nätverka på. Det är inte för att ni enbart ska stå i ett hörn och prata tillsammans hela kvällen, utan för att det ibland kan vara skönt att ha lite stöd under kvällens gång och mellan samtalen med människor som man inte känner så bra.

Sen ska man ju inte glömma att allting inte är jobb heller, de flesta kontakter knyter man ju faktiskt när man själv slappnat av lite och inte känner pressen på att man måste leverera inför nya personer. Just därför kan en vän vid ens sida vara en bra sak, det kan få en att slappna av och därmed framstå som ens bästa jag.