Smartwatches och Hybrider – är det värt ett köp?


 

 

Du har säkert hört talas om Swartwatches? Detta är en klocktyp som sakta men säkert växer sig populär bland användare av alla olika kategorier, det även bland riktigt nördiga klockinvesterare. Trots att smartwatches, det vill säga digitala smartklockor, inte är i närheten av samma klocktyp som de svårslagna analoga klassikerna – som exempelvis Rolex och Omega – finns det flertalet fördelar att nyttja hos dem. Många av dessa får du inte tillgång till hos de vanliga klockarna.

 

Trots att smartklockor under en period var något ratade på marknaden har deras smarta funktioner kommit att intressera allt fler på marknaden – sen ett par år tillbaka har smarta klockor vuxit mycket. Idag finns det därmed mängder av olika modeller att tillgå. Känner du att du inte vill gå hela steget och köpa en 100% digital klocka kan en hybridklocka vara ett bättre alternativ.

 

 

 

Smartwatches kontra hybrider

Så vad är egentligen skillnaden mellan smartwatches och så kallade hybridklockor? Det som skiljer en 100% smartwatch mot en hybrid smartwatch är dess uppbyggnad och konstruktion.

 

En smartwatch är en digital, smart klocka som du kan använda för att mäta puls, spåra fitness, skicka meddelanden, ta emot samtal och ta fram GPS, bland många andra smarta funktioner – som en smartphone fast i klockform. Denna både känns och ser mycket teknisk ut, och erbjuder dig att vara uppkopplad konstant om du vill.

 

En hybrid smartwatch är en kombination av en vanlig analog (mekanisk) klocka och en smartklocka, där du alltså både kan ta del av de mekaniska klockfunktionera och de som kommer med smartklockans smartwatch-teknik. Fördelen är dock att dess design liknar med en ”vanlig” klocka.

 

 

 

Populära modeller av smartwatches och hybrider

Det finns med andra ord både fördelar och nackdelar med smartwatches och hybrider – vilken klocka som passa dig bäst beror på vad du själv föredrar, vad du vill kunna använda din klocka till och vad du har för behov. Även investeringsmässigt kan dessa två olika klocktyper skilja sig åt i fråga om vad som är bäst, det beroende på vad du investerar för.

 

Dock är det ett faktum att det blir allt vanligare att köpa just smartklockor. För precis som namnet lyder är de smarta och erbjuder hjälpsamma funktioner, inte minst om du är tekniskt lagd och gillar att ha teknologin nära. Även för klocknördar, som kanske har svårt att se att något annat än en klassisk analog modell ska sitta runt armen, kan det finnas en passande modell.

 

Nedan listar vi de tre märken av smartwatches och hybrid smartwatches som är några av de mest populära på marknaden, där vi också jämför deras olika modeller och vilka som passar bäst för olika användare!

 

 

 

 

 

Fossil Smartwatches

För dig som anser att utseende och design är viktigt kan en smartwatch från Fossil vara en passande investering. Om det finns något som Fossil gör lite extra bra så är det just att ta fram och skapa fashionabla produkter, där de på senare tid även riktat in sig på smartklockor. Klockorna är både snygga och funktionella, och kostar inte en förmögenhet.

 

Men är det värt en investering, det vill säga trots att du kan få en mycket bra smart klocka för bara ett par tusenlappar? Vi skulle vilja säga att Fossil är ett av de varumärken som vuxit sig allra störst på marknaden. Det är många som anser att Fossils klockor är ett av de bättre valen om du inte vill ha en Apple Watch.

 

Samtidigt är det värt att nämna att den plattform som klockorna är kopplade till – Wear OS – har en bit kvar på vägen till att bli ett fullträff. Men, i och med att priset ligger en bra bit under både Apples smartklockor och andra liknande modeller får du mycket för pengarna.

 

 

 

 

Skagen Smartwatches

Något som många kanske inte är medvetna om är att Skagen, som även det är en väldigt stor aktör på dagens marknad av smartklockor, är ett av Fossils undermärken. Med andra ord finns det en hel del som tyder på att de två klockmärkena håller liknande kvalité till snarlika prisbilder.

 

Det finns dock en del skillnader som kan vara värda att räkna in i beslutet om en smartwatch från Skagen eller Fossil är det bättre alternativet. Skagen och deras smartwatches är något mer inriktat på just de fashionabla faktorerna, medan Fossils klockor kan upplevas som något mer sportiga och funktionella överlag.

 

Samtidigt är Skagen det av dessa två alternativ som håller sig något högre när det kommer till pris. Du får alltså i regel betala något mer för att få en lite mer designmässigt riktad smartklocka snarare än en som presterar något bättre. Vad som är värt en investering för dig är det dock bara du som vet.

 

 

 

 

 

TAG Heuer (Connected) Hybrid Smartwatch

 

Om du själv är insatt i klockbranschen och har koll på några av de mest välkända märkena känner du förmodligen till TAG Heuer. Detta är nämligen ett klockmärke som under många år producerat exklusiva klockor i flera olika modeller, däribland en hel del som anses vara bra köp då du vill göra en bra klockinvestering.

 

I dag kan du dock hitta en hel del klockor även från det digitala segmentet, det vill säga smart watches. Något som däremot är rätt unikt med en smartwatch från TAG Heuer är att du fortfarande får en känsla av att det är en ”riktig” klocka som du bär runt armen, samtidigt som du får tillgång till de smarta funktionerna.

 

Just av den anledningen, och att TAG Heuer i sig anses tillhöra kategorin om exklusiva klockmärken, får du betala betydligt mycket mer för deras smartklockor än vad du får för klockor från Fossil och Skagen. Värt att veta är dock att det inte finns mycket annat som liknar just Tag Heuer och deras hybrider, inte minst deras TAG Heuer Connected.

 

Vill du göra en investering av en smartklocka som både känns och ser ut precis som en mekanisk klocka, och samtidigt ha tillgång till smarta funktioner, bör du välja denna klocktillverkare. Deras modeller är otroligt svåra att slå. Du kommer alltså investera i något speciellt, det vill säga en lyxig klocka som ger dig allt i ett.

 

 

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL