Är det så att du drömmer om att ta en resa till USA? Detta land har ju en hel del att erbjuda så det är inte så konstigt om det är så att du vill åka dit! Dock finns det en del saker att tänka på inför en resa till detta land. Det eftersom det finns vissa regler att förhålla sig till.

Till USA är det nämligen inte bara att boka biljett och sedan ha giltigt pass och åka. Det är även ett måste med ett inresetillstånd. Många tänker på detta med visum, men som svensk kan du åka med det som kallas ESTA, klicka här för mer info om det.

Hitta en passande resa

Det allra första inför en USA-resa det är så klart att hitta en resa dit. Samt veta vart i USA du ska åka. Landet är stort och har många delstater. Då det är långt mellan ena änden av USA till den andra, så är det bra att först bestämma en del av USA, sedan leta upp en resa. Det kan göras via en resebyrå, som ett färdigt paket, eller att du bokar flygstol och boende separat.

Inresetillstånd och giltigt pass

Utöver att ha en resa med en tur och returbiljett, så måste du ju även ha ett pass som är giltigt. Inte nog med att passet ska vara giltigt, det måste även vara ett så kallat e-pass, eller maskinläsbart pass som det heter. Dock är de flesta svenska pass det idag. Du kan se om ditt är det genom att leta efter en symbol på framsidan som ser ut som en liten kamera. Om den har denna symbol så är det rätt sorts pass. Utöver passet, så är det som sagt ett måste med ett inresetillstånd. Det du kan ansöka om är ett så kallat ESTA.

Ett ESTA kan du använda så länge som syftet med din resa är att turista runt eller göra någon form av affärsresa, som att åka på konferens. Är syftet att arbeta eller att studera, då ska du ha ett visum.

En ESTA kan du ansöka om mot en avgift på nätet. Den är sedan giltig i två år. Dock kan du bara vistas i USA i 90 dagar per gång. Se till att göra ansökan av din ESTA minst 72 timmar före avresan.

Andra saker att tänka på

För att få ett ESTA så får du inte ha några kriminella aktiviteter i bagaget så att säga, samt att du måste ha ett boende för första natten klar, då du måste uppge adress i ansökan. När du sedan ska åka iväg, så gäller det att inte låsa din resväska med vilket lås som helst. Ska du låsa väskan så måste du ha ett så kallat TSA-lås. Detta lås är det enda som godkänns på resor till USA nämligen. Fördelen med att ha det, är att säkerhetspersonal på flygplatser över hela världen kan låsa upp det med en särskild nyckel som de har.

65546e0a53c940223e0b0eb4