Saker att tänka på innan du börjar investera


 

 

I vårt moderna samhälle finns det tusentals investeringsmöjligheter och tillvägagångssätt för att handla värdepapper. Privatpersoner behöver inte längre genomgå långa och sega processer bara för att köpa aktier – allt finns numera i mobilen eller på datorn. Följaktligen är det inte svårt att tänka sig att många blir lite lätt förvirrade när de precis ska börja. Alla möjligheter som finns kan lätt bli överväldigande, speciellt för nybörjare. Stressen som följer leder lätt till att man fattar sämre investeringsbeslut, vilket vi med denna korta nybörjarintroduktion till investering vill försöka förhindra. I följande artikel kommer vi ta en titt på hur du kan gå till väga för att undvika de vanligaste felstegen.

 

Pandemin och dess oerhört stora påverkan på börsen under mars 2020 har gjort att många fått upp ögonen för investering på aktiemarknaden. Det är dessutom viktigare än någonsin tidigare att få kvalitetsinformation och nyheter om saker som kan påverka ens investeringar. För en gratis (och redan mycket populär) hemsida och app som erbjuder allt detta och mycket mer, ta gärna en titt på Börskollen. Tjänsten samlar ekonominyheter och börsnyheter från en stor mängd källor samt kompletterar med annan information om exempelvis investeringsstrategier och övergripande information om privatekonomi och sparande.

 

 

Investera långsiktigt

Under kortare perioder kan börsen gå lite hursomhelst, men som en generell regel går den alltid upp under längre perioder. Hur mycket den går upp beror på dina investeringsval, men med en fond har du ett säkert alternativ att börja med. Börsen stiger överlag med ungefär 10 procent per år, men kan såklart också ha år som totalt sett blir negativa.

Genom att hålla din investeringar långsiktiga, undviker du dessutom att behöva hålla koll på börsen hela tiden. Folk som investerar på kort sikt måste alltid hålla ett öga på priserna, då stora svängningar kan vara riskabla.

 

 

Undvik allt för uppseendeväckande nyheter

Visst måste vi alla läsa nyheterna, men försök undvika ekonomiska nyheter som är till för att spela på dina känslor. Det bästa är ekonominyheter som för det mesta håller sig till fakta och välgrundad opinion. Det har tyvärr blivit allt vanligare att folk grundar sina investeringsvaror på sensationella nyheter från Reddit eller liknande forum, vilket i slutändan enbart kommer påverka deras investeringar negativt (med största sannolikhet – det finns såklart undantag).

Eftersom många forum bygger på ”poäng” (som Reddit) kommer man främst i kontakt med de mest uppseendeväckande och sensationella nyheterna. Detta gör det svårare att bilda sig en nykter bild av vad som faktiskt händer, då innehållet ofta främst är gjort för att väcka känslor.

 

 

Ha hög spridning på dina investeringar

Detta är mycket enkelt. Investera i så många olika saker du tror kommer gå bra som möjligt. Försök variera bransch så mycket du kan och se till att företagen du har investerat i inte påverkas på samma sätt av en viss potentiell händelse.

Företaget kommer alltid stöta på problem som inte gick att förutspå. Om du då har investerat allt på ett och samma ställe, kommer en relativt liten nedgång helt plötsligt bli betydande. Om du istället hade haft många olika företag i din portfölj, hade du aldrig stött på detta problem.

 

 

Foto: Unsplash

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL