Cyberhot, fler inbrott och mer våldsbrott som verkar komma närmare varje år. Världen kan kännas otrygg och det är svårt att veta hur man kan skydda sig på ett effektivt sätt. Men med lite eftertanke och några smarta lösningar kan du skydda både dig själv och ditt hem.

Enligt den svenska säkerhetsexperten Make it Secure som du hittar på sidan makeitsecure.org/sv bör du fokusera på följande tre saker:

Hemlarm

Ett hemlarm är väldigt viktigt och kanske framförallt om du bor i en villa i ett område där det ofta är inbrott. Hemlarmet är det första skyddet mot inbrottstjuvar, för bara åsynen av ett hemlarm kan skrämma bort dem. De som inte låter sig avskräckas får inte lika mycket tid på sig inuti din bostad innan de avbryts av polis eller väktare.

En del hemlarm är kopplade direkt till väktartjänster som åker ut direkt om larmet går och ägaren inte går att nå eller bekräftar att det är inbrott. Det är vanligt att det är kopplat till den största larmcentralen i Sverige, Verisure Larmcentral. En väktare söker sedan igenom bostaden och kan kontakta polisen ifall det behövs.

Övervakningskameror

Övervakningskameror fyller sin funktion i de flesta hem som vill avskräcka inbrottstjuvar och hålla koll på det som händer runt och i bostaden. En övervakningskamera får gärna användas i kombination med ett hemlarm för att få ett fullgott skydd. Många hemlarm innehåller en övervakningskamera som kan skicka vidare filmen till dig genom mail eller sms ifall larmet går.

Övervakningskameror kan installeras inuti och utanför huset. Många installerar övervakningskameror vid ytterdörren och uppfarten för att hålla koll på vem som kommer till bostaden. I ett område där det ofta stjäls saker som cyklar eller gräsklippare kan det vara en bra idé att installera en som övervakar förråd.

VPN-tjänster

Cybersäkerhet är a och o för att hålla dig trygg i den digitala värld som vi lever i idag. Det som framförallt är ett hot för privatpersoner är att någon stjäl information och känsliga uppgifter från oss, som till exempel våra bankdetaljer eller personuppgifter.

En VPN-tjänst krypterar din datatrafik och alla information som skickas mellan dig och den server som du är uppkopplad på. Om du är uppkopplad på ett publikt nätverk är det extra viktigt att vara uppkopplad genom en VPN-tjänst. Framförallt om du ska göra bankärenden eller något annat känsligt som kriminella gärna vill ta del av.

Ibland kan det även vara en nödvändighet att dölja var du befinner dig. Det kan till exempel vara att du är hotad av någon på webben och inte vill att de ska ta reda på var du befinner dig. Får de reda på vilken IP-adress du har kan de faktiskt hitta din fysiska adress, men med en VPN-genererad IP-adress är det omöjligt.

Foto: Bernard Hermant / Unsplash