Luktsinnet är vårt mest kraftfulla sinne. En doft kan väcka ett bortglömt minne på några millisekunder eller få dig att vilja prata mer med en person. Den kan också få dig att vilja lämna rummet. 

Tack vare parfymbranschen behöver vi inte förlita oss på våra naturliga dofter. Det finns mängder av parfymer i olika noter, klasser, koncentrationer och kombinationer. Att välja doft är en högst personlig sak. Det är inte bara att köpa en parfym för att flaskan är snygg. Det gäller att hitta doften som passar med din personlighet.

Från parfymerier till nätet

Det fanns en tid då det endast var parfymerier som sålde dofter. Dessa sålde inte färdiga parfymer utan kunderna gick dit för att skapa sina egna. Det var kanske lyxigt, men dyrt, otillgängligt och tidskrävande. I dag är det mycket enklare. Parfymerierna blandar färdiga parfymer, antingen för sina egna parfymhus eller tillsammans med stora modehus och kändisar. Versace har till exempel Eros för män och Bright Crystal för kvinnor. Rihanna har lanserat parfymerna Rouge och Riri medan Usher har släppt parfymerna He och UR.

Det är inte bara enklare att hitta en parfym. Det är enklare att köpa den. Du kan välja din parfym direkt på nätet och få den hemskickad till dörren. Det finns hundratals parfymer i olika doftkategorier och du hittar parfymer för dam, herr och unisex. Det finns flera betalalternativ och leveransval. Vad som är ännu bättre är att om du ångrar dig har du 90 dagars öppet köp.

Dofter i tre koncentrationer

När du har letat efter en parfym har du säkert stött på förkortningar: EdP (eau de parfym), EdT (eau de toilette) och EdC (eau de cologne). Detta är tre parfymvarianter med olika hög koncentration parfymoljor. Ju högre koncentration, desto kraftfullare är doften. Den kommer att sitta längre, det behövs mindre av den och den kommer i regel att vara dyrare. EdP är parfymen men högst koncentration varpå 11–18 % är parfymolja. Koncentrationen i EdT är mellan 6–10 % och i EdC är den 3–5 %.

Hur bra parfymen håller beror på dig och din hy. Om du har tendens till fet hy, och med andra ord har en högre talgproduktion, kan doften sitta längre. Dofter binder sig nämligen bättre till fett.

Hitta din personliga doft

Det finns flera anledningar till att just parfymer är ett personligt val. Ditt luktsinne är kanske inte unikt, men du kommer att förknippa vissa dofter med känslor och minnen som andra inte kommer att göra. Det bästa är att använda näsan och testa sig fram.

Det kan ta tid att hitta rätt. Om du testar en parfym på huden ska du helst låta den sitta i 30 minuter. Doften kommer nämligen att ändra sig. Den första noten kommer successivt att försvinna och lämna över till mellannoten, och därefter basnoten. Testa endast en eller två parfymer åt gången. För många dofter kommer att slå ut varandra och du kommer ha svårt att veta vilken parfym som luktar bäst.

Det har blivit mycket enklare att köpa parfym, men det är fortfarande en personlig affär. Det är inte ovanligt att man har flera dofter. Du kanske föredrar citrustoner till vardags och orientalisk krydda till fest. Oavsett val är det viktigaste att du trivs i doften.

Foto: Unsplash