Löpträning är lika bra på vintern som under alla andra årstider, men för en nybörjarlöpare kan vädret och eventuell snö på vägarna vara ett hinder för träningen. Erfarna löpare vet dock att snö inte är något hinder för löpträningen, utan det kan istället göra träningen ännu bättre. Här tipsar vi om hur du kan optimera löpträningen under vintern.

 

Investera i broddar

Nysnö och plogade vägar är perfekta att träna distans på, samtidigt som snö gör löprundan ljusare. När snön börjar smälta för att sedan frysa flera dagar i rad ökar dessvärre skaderisken. Hälsenan påfrestas mer vid varje släpp i steget och musklerna måste överarbeta för att hålla upp tempot och balansen. Bra grepp är a och o om du vill löpa under vintern. Spendera några hundralappar och investera i ett par broddar. Det går även att välja dubbade skor om du hellre vill använda det.

Jobba på stegfrekvensen

Snömodd och dåligt grepp gör lätt att steget slinter, så korta därför ner stegen och höj frekvensen. Frekvensen är viktig att träna upp om du vill springa snabbare, så även om det kan kännas ovant är det mycket bra att passa på att träna det under vintern. Att ta frekventa steg är lika effektivt som att springa snabbt och om du använder dig av en smart pulsklocka kan du optimera träningen så att stegfrekvensen ger den intensiva träning som du önskar. När våren har kommit kan du öka längden på stegen och springa snabbare.

 

Kombinera med inomhusträning

Kyla påverkar löpningen och en del personer är känsligare för kalla temperaturer. En del löpare kan få problem med luftrören vid några minusgrader, medan andra kan springa obehindrat oavsett hur kallt det är. Är du känslig för kyla kan det vara en bra idé att köra inomhusträning under de kallaste dagarna. Webbsidan Testat har flera testade löpband som kan vara ett utmärkt komplement till utomhusträningen under vintern. Vill du springa ute, planera in korta pass och lämna långpassen till mildare dagar.

Spring på dagen

Mitt på dagen är det ofta lite mildare temperaturer och du kan även få solljus om du har lite tur. Om du har möjlighet att springa mitt på dagen bör du därför dra nytta av det. Många svenskar känner sig trötta och hängiga på vintern, men det kan förebyggas genom att få solljus och mer D-vitamin under vinterhalvåret. Löpning mitt på dagen under vintern rekommenderas därför starkt. Det är också säkrare att springa utomhus när det är ljust ute.

Räkna tid istället för kilometer
När det är sämre underlag sjunker farten trots att ansträngningen är densamma. På en timme under vintern kanske du hinner tio kilometer istället för tolv. Vinteranpassa träningsprogrammen genom att räkna om längderna till tid.

Foto: Jarmoluk/Pixabay

65ba07add7a32f7b0a037f23