Olika sorters öltyper


 

 

En öl är aldrig bara en öl! Det finns idag en mängd olika typer av öl, som alla har sina egna recept och ingredienser så väl som sin egen smak. Det finns ölsorter så som lager, IPA, stout, weissbier och lambic. Dessa öl jäser man på olika sätt. Öl kan vara underjäst, spontanjäst eller överjäst.

 

 

Lager

Lager är en sorts öl som man brygger av torkad malt. Det är en underjäst öl som kan delas in i tre grupper. Det är amerikanska och asiatiska lageröl, europeiska lageröl samt tjeckisk och tysk pilsner. Så även om en lager är en lager, så har de olika karaktärer beroende på vilken grupp de tillhör.

 

 

Ale

Ale är en form av överjäst öl, men sedan så finns det en hel del olika ale-typer och skillnaderna mellan dem är stora. Bland sorterna finns blond ale, pale ale och brown ale.

 

 

Veteöl

Veteöl kommer från bayersk och belgisk öltradition och bryggs på vetemalt, kornmalt och humle. Detta är ett överjäst öl som ofta har en kryddig och fruktig arom.

 

 

Stout och porter

Porter var från början en brittisk typ av öl och benämningen stout använde man först på de sorter som var mest alkoholstarka. Idag så skiljer de sig inte lika mycket åt.

 

 

Testa olika ölsorter

Om det är så att du gillar öl och vill lära dig mer om dem, då är det inte fel att gå på ölprovningar. Under en ölprovning eller ölskola får du lära dig mer om denna dryck, både om bryggning och dess historia. Du får även provsmaka flera olika ölsorter. En del ölprovningar har även så guidade turer på ölbryggerier.

Du kan så klart välja att köpa hem öl och testa på egen hand om du vill. Men det du då missar är att få veta mer om hur man brygger just det ölet, eller hur dess historia ser ut.

 

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL