sol-LS
Ny UV-mätare ska hjälpa dig hålla koll på solen


 

 

Planerar du att ligga på playan mycket i sommar?

 

Enligt en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten bränner sig nio av tio svenskar i solen varje år – trots att vi solar allt mindre. Och även om det finns kurer för att lindra soleksem och röd hud så är skadan redan skedd.

 

 

För att komma till bukt med problemet har det norska företaget Sunsense tagit fram en UV-mätare som ska göra det lättare att hålla koll på strålningen. Mätaren är ungefär lika stor som en enkrona och kan antingen bäras som armband eller fästas i exempelvis bältet eller på cykeln.

”Myntet har en flexibel fästanordning, en klämma som du kan ha runt handleden, på axeln eller varsomhelst. Detta är den första produkten som designats för en marknad i större skala” säger Vidar Mortensen, platschef på Sunsense, i en intervju med den norska tidningen Teknisk Ukeblad.

Mätarens batteritid är mellan 2–4 år och prislappen ligger på drygt femhundringen.

 

 

Företaget har dessutom tagit fram en gratis app som ger tips och rekommendationer för bland annat vilka tider man bör undvika solen och vilken solskyddsfaktor som ska användas, baserat på strålning under dagen och användarens hudtyp.

 

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL