När det är dags för läsglasögon


 

 

Även om man aldrig har varit i behov av att använda någon form av glasögon, så är det vanligt att man drabbas av en viss form av synfel med åldern. Detta kommer naturligt då musklerna i ögonen blir allt tröttare och stelare med åren. Man kan då få svårare att fokusera synen på nära håll och man ser allt mer suddigt. Detta synfel kallas ålderssynthet eller presbyopi.

 

Vi har små muskler i ögonen som hjälper oss när vi förflyttar synen mellan långt och nära håll. En enkel jämförelse kan göras med hur en lins på en kamera jobbar, då den ska öka eller minska sin fokus. Man får alltså svårt att fokusera synen och har man enbart problem med fokuset på nära håll, så kan läsglasögon vara en god hjälp.

 

Läsglasögon går att köpa i flertalet butiker, både online och via butik. De finns i styrkorna +1.00, +1.50, +2.00, +2.50, +3.00 och ibland även upp till +3.50. Utbudet av läsglasögon har växt en hel del de senaste åren, med olika modeller och färger. På flera onlinebutiker kan man få hjälp med en guide. Denna guide förser en med mer inspiration i sökandet och för att se vilken eller vilka modeller som passar ens ansiktsform.

 

Har du behov av läsglasögon?

 

Läser du ofta en bok, en tidning eller något på mobilen eller paddan? Då har kanske du, eller någon i din närhet, märkt att du har börjat kisa allt mer eller kanske till och med börjat föra föremålet med texten längre ifrån dina ögon. Du börjar se allt mer suddigt när du försöker fokusera synen på en text eller ett föremål på nära håll, vilket slutligen leder till ökad trötthet i ögonen och ibland även lättare huvudvärk.

 

Ett enkelt test som man kan göra hemma är att hålla en tidning framför sig. Rekommendationen lyder att om man inte kan läsa texten när man har sina armar helt utsträckta, så är det ett tecken på ålderssynthet. Gör gärna samma test med hjälp av ett par läsglasögon. Börja med lägsta styrkan, +1.00. Tänk på att det blir svårare för dig att läsa då du är trött eller om det är svagt ljus i rummet. En god idé är att sedan kontrollera din syn hos en optiker, vilket rekommenderas att man gör regelbundet – en gång om året.

 

Om du utsätter dina ögon för hög dos av blått ljus, som att sitta framför datorn längre perioder, så kan läsglasögon med ett så kallat blåljusfilter underlätta. Blått ljus är inte naturligt för våra ögon och hög dos kan bland annat leda till torra ögon, suddig syn och känslighet mot ljus. Detta filter kan skydda ögonen genom att lättare blockera blått ljus.

 

Foto: PixabayPublicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL