5ebe5f2072aaf323604db793
travel-s
Maxa sommarledigheten utomlands


 

 

Det är sommar och det betyder, förhoppningsvis, ett par sköna veckor av ledighet. Den svenska sommaren må ha sin charm med jordgubbar och piggelin, men de som vill ha lite mer puls och ännu bättre väder väljer att åka utomlands. Och en titt på resestatistiken visar att antalet sommarresorna till semesterorterna runt Medelhavet och stora världsmetropoler ökar.

 

Vet dina rättigheter 

 

Oavsett om du ska flyga kort eller långt brukar det alltid uppstå dötid på flygplatsen. Inte minst brukar man få stå ut med köer till incheckningar, passkontroller och bagageutlämningar. Men det är en del av resandet och det är värt att stå ut för att komma fram till slutdestinationen. Däremot kan det uppstå problem som verkligen stör resan och det är viktigt att du som resenär känner till vilka rättigheter du har när flygbolaget klantar till det. Sedan 2010 har Flightright funnits till för resenärer som behöver hjälp med att hävda sina rättigheter vid förseningar, ändrade flygningar eller missade anslutningsflyg. Resenärerna måste nämligen bli rättvist kompenserade när det gäller EU-reglerna för passagerares rättigheter. Enligt EU-förordning 261, som började gälla redan 2004, har flygresenärer som reser inom EU, eller som landar i ett EU-land med ett EU-registrerat flygbolag, rätt till ersättning om de drabbas av olägenheter som är orsakade, eller kunde ha undvikits, av flygbolaget. Detta gäller oavsett om du flyger reguljärt eller charter. Det går däremot inte att kräva ersättning om det är extraordinära omständigheter, såsom strejker, dåligt väder och oundvikliga säkerhetsrisker, som ligger bakom förseningarna.

 

image002-1

 

Okej, det var det praktiska. Nu tittar vi på vart de flesta faktiskt reser i sommar.

 

Internationell storstadspuls

 

Statistik visar att det inte bara är sandstränder som lockar under sommaren. Det gör även storstäderna. Miami har klättrat på listorna och utmanar New York som mest besökta stad i USA. Utöver möjligheten att strosa längs Miami Beach erbjuds klubbar, kultur och konst och det är en stad för både hipsters, Svenssons och alla andra. I Europa är det fortfarande London som är svenskarnas toppresemål, vilket staden också är året runt. Däremot har den spanska partystaden Barcelona backat. Det kan visserligen bero på att temperaturerna har stigit till olidliga 40 grader i sommar, eller för att det fortfarande är uppehåll i La Liga.

 

Bild 2019-07-19 kl. 11.45 (1)

 

En sista-minuten till solen

 

Redan i början av året fanns det de som visste att de inte ville vara hemma i sommar. Sommarresor till Rhodos, Mallorca, Kreta och Alanya bokades och kroatiska Split var en av toppdestinationerna. Den historiska halvön vid det Adriatiska havet har ökat i popularitet och är bland annat känt för att vara helt fritt från trafik. All bilkörning är förbjuden och det går att finna total avkoppling från vardagsstressen. Destinationerna har fortsatt att vara populära och det är dit som de flesta av sommarens sista-minuten-resor går nu när temperaturerna har sjunkit i hela landet.

 

Bild 2019-07-19 kl. 11.45

 

Gör det mesta av din sommarledighet och se till att du verkligen hittar ditt semester-mood. Se också till att du vet vad som gäller om det värsta skulle uppstå på resan. Det minskar stressen och förhoppningsvis störs inte resan allt för mycket om det skulle uppstå förseningar.

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat
Det finns inga relaterade artiklar


NULL