Det finns olika gudar och gudinnor som genom historien har dyrkats som lyckobringare. Varje kultur har sina egna unika lyckobringare som har dyrkats i århundraden som symboler för hopp och överflöd. Oavsett var i världen man tittar, söker människor fortfarande upp dessa gudar för tur och lycka – i hopp om att få lite extra hjälp eller skydd på sin resa genom livet! 

I antik grekisk mytologi var Tyche gudinnan för tur, lycka och välstånd. Man trodde att hon kunde ge lycka och avvärja otur och avgjorde hur mycket rikedom eller framgång en person skulle få under sin livstid.Hon avbildas ofta med ett roder i handen, vilket symboliserar hennes makt att förändra ens öde.

Den romerska motsvarigheten till Tyche är Fortuna, som ofta avbildas med ett horn som symboliserar överflöd. Fru Fortuna tillkallas ofta av dem som vill ha casino free spins, vinna på lotto eller helt enkelt behöver en smula tur i största allmänhet.

I den nordiska mytologin är Freja kärlekens och skönhetens gudinna, men också fruktbarhetens, seiðr (trolldom) och krigets gudinna. Freja förknippas ibland med att föra med sig både god och dålig tur – även om hennes inflytande tenderar att vara mest positivt. Hennes symboler inkluderar katter eftersom de ansågs ge lycka i nordisk folklore. Även åskguden Thor sägs kunna ge skydd mot skada och otur. 

Inom hinduismen finns Lakshmi som ses som förkroppsligandet av rikedom, lycka och välstånd. Hon förekommer i olika former, inklusive Lakshmi Narasimha – Vishnus form som är halvt människa och halvt lejon. Hon avbildas ofta med en lotus i sin hand, på grund av dess symboliska koppling till rikedom och välstånd.

Inom hinduismen är Ganesha den elefanthuvudade guden som symboliserar tur, välstånd och optimism – man tror att han kan uppfylla önskningar om offergåvor läggs fram vid hans helgedom.

I Japan ses rävguden Inari som en beskyddare av lycka och välstånd, medan i Kina sägs den trebenta paddan Zhaobao ge sin ägare rikedom och lycka.

I aztekisk mytologi är Xochiquetzal (även känd som Toci) gudinnan för kärlek, skönhet, fertilitet och sexuell lust. Hon sägs också bringa lycka och överflöd. Hennes symboler inkluderar fåglar och fjärilar som representerar glädje och lycka.

Vare sig det handlar om att be till Ganesha i ett tempel i Indien eller om att lägga en offergåva inför Zhaobao i Kina, behöver vi alla ibland en påminnelse om att även med otur kommer en möjlighet till framtida framgång och överflöd. Allt fler väljer att pröva lyckan online, så en hjälpande hand – om än från mytologiska grunder – kan alltid komma väl till pass.

Så ta ett blad ur de gamla böckerna och åkalla din favoritgud eller -gudinna för att få tur i dag! Vem vet vilka överraskningar som väntar.

Foto: Javier Rodriguez / Pixabay