Vi lever i en tidsålder där många kasserar mobiltelefoner värre än kalsonger. Okej, det där var en liten överdrift, men poängen gick hem. Mobilerna kostar allt mer idag, men samtidigt är det många som har satt prestige i att alltid ha det senaste nytt inom mobiltelefoni. Men hur ska man egentligen tänka när man väljer att köpa ny mobil. Är det alltid bäst att köpa det nyaste, eller är det bättre att köpa begagnat? Vi ska gå igenom både för- och nackdelar med bägge delar.

Ska man välja nytt eller begagnat – rösterna går isär

Även om det finns flera olika mobiltillverkare är det framförallt mellan Apple och Samsung som den största kampen står idag i Sverige. Även Huawei finns med i periferin, men de två giganterna, och även de oskrivna representanterna för de olika operativsystemen Android och iOS, är Samsung och Apple. 

Nytt är snyggt, fräscht och dyrt

Varje år möts vi av nya modeller, ofta kommer de i både plusmodell såväl som vanlig modell. Då och då finns det även någon special edition eller liknande tillgängligt, för den som vill sticka ut lite extra. Samtidigt som de nyaste modellerna är otroligt snygga och väcker ett ha-begär inom de flesta av oss, har de också en tendens att vara otroligt dyra. 

Borta är den tid när man kunde få den senaste designen för någon tusenlapp. Idag kostar de populära modellerna flera tusentals kronor, samtidigt som deras skärmar har visat sig vara en förbruksvara av rang för de flesta av oss. Mobilreparatörer som specialiserat sig på att byta skärmar finns idag på i stort sett varje svenskt shoppingcenter och det är en lukrativ affärsgren. Just det höga priset är också en anledning till varför många anser att man ska välja begagnat.

Begagnat är billigt, men inte det senaste

Marknaden för begagnad teknik är i stadig tillväxt. Det poppar upp allt fler aktörer som satsar på att köpa in begagnade telefoner, datorer och surfplattor för att sedan fixa i ordning dem och sälja dem på nytt. Genom att köpa begagnat kan du sänka priset åtskilligt, samtidigt som det ofta finns nyare modeller tillgängligt. Dock inte alltid de senaste modellerna. Ser man det hela ut ett etiskt perspektiv är det också en god idé att handla begagnat. Det tar mycket resurser att framställa nya mobiltelefoner. Både mänskliga såväl som miljömässiga sådana. Vill man shoppa med gott samvete är begagnat det bättre alternativet – även om det kanske inte alltid är det roligaste. 

Vilka användningsområden ska mobilen ha?

En viktig sak att ha i åtanke när man väljer sin mobiltelefon är såklart vilka användningsområden mobilen ska ha. Behöver man endast en mobil för att prata i vill man kanske inte heller lägga ut några större summor på en ny telefon.

Många användare har dock större delen av sina liv i mobilen. Man använder den som allt från kalender till bank. Här är det då av stor vikt att man har en mobil som kan möta de systemkrav som finns, utifrån de funktioner man tänkt använda telefonen till.

Facebook är idag förinstallerat i de flesta mobiler, men en del föredrar underhållning som exempelvis svenska casinosidor. För att kunna delta i den underhållning som hittas hos exempelvis RouletteSverige och andra liknande sidor, kan du tacksamt nog använda de allra flesta modellerna av mobiltelefoner. Detta gäller för majoriteten av den underhållning du hittar online, exempelvis Netflix och andra streamingtjänster, medieplattformar och liknande. 

Har du tekniska krav på exempelvis kamera och videofunktioner kan det däremot ofta vara bäst med en nyare mobiltelefon. Kameran är viktig för många idag och tillverkarna gör sitt bästa för att överträffa varandra vid sina nya lanseringar. Här kan det dock löna sig att jämföra de olika alternativen sinsemellan, eftersom olika modeller kommer med fokus på olika tekniska specifikationer.