Som stad är Jönköping ganska ung, eftersom den grundades först i slutet av 1200-talet. Den ligger vid södra änden av Sveriges näst största sjö, Vättern, i Småland. Staden har en stark koppling till vatten, med två stora floder som rinner genom den och många mindre floder som korsar stadsområdet. Kanaler förbinder flera av älvarna och kopplar staden till den närliggande skärgården.

Jönköping har en mängd olika industrier och företag, men är kanske mest känd för sina pappersbruk och stålverk. Staden har också en stark detaljhandelssektor med ett stort antal köpcentrum och varuhus. Turismen är också en viktig del av ekonomin, med stadens läge vid sjön och närheten till ett antal populära turistmål gör staden till en populär plats för resenärer att stanna till på.

I Jönköping finns ett antal universitet och högskolor samt ett campus för Jönköping Universitet, en av Sveriges mest populära skolor. Staden har också en flygplats med regelbundna inrikes och internationella flygningar.

Studentlivet i Jönköping

Livet som student i Jönköping är riktigt bra. Studentkåren erbjuder många aktiviteter och staden är liten så det är lätt att ta sig runt. Campuset är också riktigt vackert med många grönområden. Det finns för närvarande nästan 12 000 studenter i staden, varav cirka 1 850 är internationella. Staden ligger på femte plats när det gäller pubar, barer, restauranger och kaféer i förhållande till antalet invånare.

Om du söker bland studentbostäder i Jönköping kommer du inom kort kunna hyra rum i Jönköping. Universitet ligger nära stadens centrum, där det finns ett stort utbud av aktiviteter, shopping och restauranger. Vad kommer att bli din favoritplats? Kanske strandpromenaden eller en av idrottsarenorna, Vätterstrand eller ett av de många caféerna. Oavsett om du gillar naturen, stadslivet eller utomhusaktiviteter i Jönköping finns det plats för alla.

Studenter som deltar i organiserandet av olika sociala miljöer, t.ex. fester, nätverksmöjligheter, avkoppling, återhämtning och en plats där man kan växa som person och ha roligt tillsammans är kärnan i universitetslivet.

Vad gäller studieområden är variationen stor och det finns många olika ämnen att välja bland. Här kan du även träffa många olika personer med olika bakgrund och inriktningar.

Varför ska man välja att studera i Jönköping?

Jönköping som stad har som sagt en hel del att erbjuda. Om du helst inte vill välja en av våra största städer som Stockholm, Göteborg eller Malmö, men ändå inte studera i en stad som känns livlös, är Jönköping en bra alternativ.

Foto: Jonathan Petersson/Pixabay