Jakten på studentlägenheter – den kompletta guiden för att hitta rätt bostad


 

 

Som student har man ofta väldigt mycket att tänka på, inte minst vad gäller skolan och utbildningen i sig. Utöver det snurrar det ofta även många tankar om socialt umgänge, möjligt extrajobb, osv. Detta speciellt om du ska börja plugga i en ny stad och känner en viss oro eller osäkerhet kring flytten överlag och om du ska trivas. Och mitt i allt det ska du hitta ett passande boende! Det är med andra ord inte alltid helt lätt att vara student.

 

Som tur erbjuder de allra flesta städer specifika studentlägenheter för dig som ska eller har börjat studera i staden. En studentlägenhet är ett mycket bra alternativ då det ofta är en billig men trivsam och praktisk lösning. Men hur går man tillväga för att hitta en sådan studentbostad? Det ska vi hjälpa dig med här!

 

 

Studentlägenheter för studenter

Om det inte redan känns som en självklarhet är studentlägenheter specifika boenden anpassade för just studenter som pluggar i staden i fråga. Just denna typ av studentbostad erbjuder dig många gånger att bo själv, men det finns även de som delas av flera personer.

Denna bostadslösning finns att tillgå i de allra flesta städer, stora som små.

 

Däremot är utbudet av studentlägenheter oftast både bättre, större och mer varierande i de större studentstäderna, så som Stockholm, Uppsala och Lund. Samtidigt är det många studenter som efterfrågar denna typ av bostad där, vilket i sin tur innebär att utbudet kan vara rätt begränsat.

 

 

 

Många fördelar med ett studentboende

Oavsett hur utbudet av tillgängliga studentlägenheter ser ut i den stad du ska plugga i är det ett faktum att studentlägenheter kommer med många fördelar för dig som student. De är av lagom storlek och har ofta det du behöver, samtidigt som du själv slipper ta ansvar för särskilt mycket.

 

Studentlägenheter är ofta inte bara placerade centralt och nära skolan, utan det är också väldigt vanligt att du i en studentlägenhet bor granne med många av dina studiekompisar. I vissa fall kan det även finnas tillgång till att dela boende med andra, något som framförallt kan vara tryggt om du är ny i staden och inte känner så många.

 

Utöver det är studentbostäder av denna form oftast rätt billiga. Det åtminstone om du jämför med andra hyresbostäder. I och med att de endast finns tillgängliga att hyra för studenter kommer du som studerande också få det lite lättare när det kommer till att hitta en passande bostad.

 

 

 

Hitta tillgängliga studentlägenheter

Som sagt så kan det dock vara lite svårt att hitta tillgängliga studentlägenheter, speciellt om du ska börja plugga i någon av de mest omtalade studentstäderna dit väldigt många flyttar. Efterfrågan på studentbostäder, däribland studentlägenheter, är ofta väldigt stor just på grund av att det är en så pass bra boendelösning!

 

Men, det finns en del saker du kan göra för att öka dina chanser om att hitta en ledig studentlägenhet. Utöver att ta del av olika bostadsuthyrningstjänster online och söka dig fram bland tillgängliga studentlägenheter hos dem kan du själv gå ut med annonser om att du söker studentbostad. Facebook och Blocket är två bra alternativ.

 

I de stora studentstäderna är det oftast även möjligt att vända sig till såväl kommunen och olika bostadsbolag som till studentkårer och diverse studentgrupper på Facebook. Det finns med andra ord gott om alternativ att ta till för att visa ditt intresse och få lite hjälp på vägen.

 

Ett annat bra tips är att vara ute i god tid. Om du redan vet med dig att du ska flytta till en viss stad för att börja plugga kan det vara smart att redan då se över vilket utbud som finns att erbjuda och vad som finns tillgängligt. Ställ dig i bostadskö för studentlägenheter, ta hjälp av skolan och var aktiv i ditt sökande!

 

 

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL