Det är relativt vanligt att drabbas av blodbrist på grund av för lite järn. Vanliga symtom är trötthet och orkeslöshet. Kroppen tillsätts järn framför allt från maten och därför har kosten en stor betydelse för hur mycket järn du får i dig.

Ibland kan det behövas tillskott av järn vid tecken på järnbrist för att snabbare återhämta sig. Kroppen behöver järn för att bland annat immunförsvaret ska fungera på bästa sätt. Det är även viktigt för att producera hemoglobin, ett viktigt protein som finns i röda blodkroppar. Järn är även viktigt för att kroppen ska kunna syresätta sig.

Att välja järntillskott som matchar behoven

Det är inte ovanligt att veganer och vegetarianer kan uppleva järnbrist. Det har att göra med att många livsmedel som tillför järn till kroppen är animaliska. Därför finns järntillskott som är särskilt framtagna för att passa veganer och vegetarianer.

Järntillskott finns i olika styrkor och former. Det finns såväl kapslar som flytande drycker och tabletter. Vilket som är bäst för dig är mer en smaksak. En del upplever att det är lättare att få i sig lagom mängd med tabletter eller kapslar som är lättare att doser.

Den som tränar mycket och har kraftiga blödningar vid menstruation kan behöva tillskott på järn. Tecken förutom trötthet och orkeslöshet kan andfåddhet, svårt att koncentrera sig och yrsel. Det beror på att järnbrist gör det svårare att återhämta sig och syresätta kroppen.

När du väljer tillskott kan du med fördel läsa omdömen om produktens kvalitet. Tillskott som även innehåller folsyra eller C-vitamin underlättar för kroppen att ta upp järnet. Att äta sitt tillskott tillsammans med frukter som och bär som innehåller C-vitamin är generellt bra. Då kan kroppen få lite extra hjälp att ta upp järnet.

Mat som naturligt innehåller järn

Kosten är viktig och det finns många olika livsmedel som är rika på järn. Bland annat ägg, kött och fisk men även inälvsmat är rika på järn. Även fullkornsprodukter, linser och nötter är viktiga källor till järn. Du kan med fördel även äta spenat och potatis för ökat intag av järn.

Att dricka te och kaffe i samband med en måltid kan göra det svårare för kroppen att ta vara på järnet. Mjölk som dryck till maten kan också ha en negativ effekt på järnupptaget.

Ett järntillskott kan hjälpa dig som behöver stärka upp intaget men inte ersätta en varierad kost. Vissa symtom på järnbrist kan även bero på sjukdomar eller andra orsaker.

Järnbrist kan uppstå av många olika anledningar och det finns olika varianter av blodbrist. Hjälper inte vanliga tillskott av järn kan det vara bra att ta kontakt med hälso-och sjukvården för att undersöka vilken typ av blodbrist du har.

Foto: Jenny Hill on Unsplash