Om du har funderat på att byta till ett eSIM för din nästa telefon eller bara vill veta vad det är och hur de fungerar, då är det här inlägget för dig. Ett eSIM är ett inbyggt SIM-kort som låter dig ansluta till ett mobilnätverk utan att använda ett fysiskt SIM-kort. De blir allt mer populära när människor letar efter mer bekväma sätt att hålla kontakten när de reser. Om du vill så kan du satsa på Holafly eSIM, då de har denna typ av SIM kort till många olika länder.

Fördelar med att använda eSIM

Det finns flera fördelar med att använda ett eSIM framför ett fysiskt SIM-kort. Nedan kommer vi att nämna några.

Du behöver inte oroa dig för att förlora eller skada ditt SIM-kort – eftersom allt lagras elektroniskt kan du inte tappa bort det eller få det skadat.

Du kan ansluta till flera nätverk utan att behöva bära runt på flera SIM-kort. Detta är särskilt praktiskt för personer som reser ofta.

eSIM är ofta billigare än fysiska SIM-kort eftersom du inte behöver betala för själva fysiska kortet. Om du är en återkommande resenär har du säkert redan stött på en situation där du betalar för dataplanen och måste betala några kronor extra för själva SIM-kortet. Med eSIM kommer detta aldrig att hända.

Att ställa in ett eSIM är vanligtvis snabbare och enklare än att skaffa ett fysiskt SIM-kort, eftersom du inte behöver gå igenom processen att aktivera det personligen.

Nackdelar med att använda eSIM

Allt i livet har för- och nackdelar. Det här är några av nackdelarna med att använda ett eSIM.

Alla telefoner är inte kompatibla med eSIM. Även om de flesta moderna smartphones är kompatibla med eSIM är det alltid värt att kontrollera detta innan du registrerar dig för en sådan tjänst för att undvika en obehaglig överraskning.

Alla operatörer erbjuder inte eSIM för vanliga mobilabonnemang.

Inte alla eSIM-leverantörer tillåter dig att dela internetanslutningen via mobil hotspot. Om du behöver dela internetåtkomst mellan flera enheter, se till att kontrollera i förväg om den valda mobilleverantören tillåter dig att göra det.

Nu när vi har gått igenom vad ett eSIM är och några av fördelarna och nackdelarna med att använda ett, låt oss ta en titt på hur de fungerar.

Hur fungerar eSIM?

Nu, innan vi börjar förklara hur eSIM fungerar, måste vi göra en viktig skillnad mellan att använda ett eSIM som din huvudsakliga telefonkälla eller att använda ett eSIM för att få datatäckning utomlands när du reser.

Den största skillnaden mellan dessa två scenarier är att i det första har telefonen inte plats för fysiska SIM-kort alls. Om du vill vara uppkopplad med ett mobilabonnemang är det enda alternativet att använda ett eSIM.

När vi pratar om hur eSIM fungerar för resenärer, brukar vi prata om fallet där eSIM kommer att köpas som ett extra SIM-kort som endast används för att få tillgång till mobildata utomlands, under resan.

Hur fungerar mobiltelefoner som bara använder eSIM?

Varje eSIM har ett unikt nummer kopplat till sig, känt som en ICCID (Integrated Circuit Card Identifier). Det här numret är det samma som finns på fysiska SIM-kort och det är det som identifierar ditt eSIM för operatören, som också används för att aktivera kortet. När du vill aktivera ett eSIM måste du ange detta nummer till operatören.

ICCID lagras på ett chip inuti din telefon, vilket innebär att det inte kan överföras till en annan enhet som ett fysiskt SIM-kort kan. Detta innebär också att om du tappar bort din telefon eller skadar den måste du skaffa ett nytt eSIM från din operatör.

När ICCID har tillhandahållits till operatören kommer de att aktivera eSIM och tilldela ett telefonnummer till det. Hela processen är vanligtvis snabb och enkel, och kan ofta göras på distans utan att behöva gå till en butik personligen.

Hur fungerar eSIM för resenärer?

Nu när vi har förklarat hur eSIM fungerar för telefoner som bara använder den här typen av SIM-kort, låt oss ta en titt på hur de kan användas av resenärer.

Det huvudsakliga sättet att använda ett eSIM när du reser är att direkt ladda ner eSIM-profilen från Holafly till din telefon. Du bör ladda ner den till din telefon innan du åker på din resa så att du är redo att koppla upp dig i samma ögonblick som ditt plan landar på din destination. Holafly dig tillgång till ditt eSIM med en QR-kod.

Får du ett telefonnummer med ett eSIM?

I de flesta fall nej. eSIM är ofta endast data, vilket innebär att de bara ger dig data för åtkomst till internet, och inte ett telefonnummer där du kan ringa samtal och sms:a.

Om du behöver ett lokalt telefonnummer när du reser rekommenderar vi att du köper ett SIM-kort från en lokal leverantör.

Men om du bara behöver kunna hålla kontakten med dina nära och kära hemma är det mer än tillräckligt att använda ett eSIM när du reser eftersom du kan använda appar som Whatsapp eller Viber för att ringa samtal. Så ett Holafly ESIM är att rekommendera för dig om du ska resa och vill ha tillgång till mobildata, utan att behöva oroa dig för roaming-avgifter.