6284dbc5b422e7360a0da4a2
Hitta rätt soffa till ditt hem


 

 

Oavsett om du ska köpa soffa för första gången eller satsa på att byta ut den du har, så är det en del att fundera på. Det är inte alltid lätt att hitta rätt, då det idag finns soffor i olika material, i olika modeller och med olika sittdjup.

 

En soffa får ju gärna vara snygg att se på, passa in i ditt hem men det är ju minst lika viktigt att den är bekväm att sitta och ligga i.

 

För att du ska hitta rätt soffa för dig så är det viktigt att fundera på hur du ska använda den. Vill du kunna sitta där både vid frukost och middag till exempel? Du som har barn, du bör noga överväga materialvalet. Sedan är det bra välja soffa utifrån hur många sittplatser du behöver. En stor familj behöver ju större soffa. Är du ensam så kan det räcka med en mindre modell.

 

 

Olika soffmodeller

Det finns ju idag olika modeller och storlekar på soffa. Klassiskt val är 2-3 sitssoffa. En soffa med två eller tre sittplatser är bra om du bor på en yta som är liten. Soffan kan placeras utmed väggen eller ställas mitt i rummet. Om du bor större, så kan du ha både en 2-sits och en 3-sits. Eller en 3-sits samt fåtölj.

 

En annan soffmodell som är vanligt att se i många hem numera, det är divansoffan. Det är inte så konstigt, eftersom den dels erbjuder många sittplatser, dels är den perfekt om man har behov av att kunna sträcka ut benen, men ändå ha ett skönt ryggstöd. Själva divandelen har ett öppet avslut och den skiljer sig mot schäslongsoffan som antingen har halv- eller helrygg med öppet avslut.

 

En annan klassiker är hörnsoffan. Den ger många sittplatser samt att den möjliggör även att kunna ha ett stort soffbord om man vill. En hörnsoffa har armstöd som avslut. Denna soffa bör ju placeras just i ett hörn samt att den tar upp rätt stor plats.

 

Schäslongsoffa är ytterligare ett alternativ till soffa. Man kan säga att det är en soffa som är ett mellanting mellan divan och hörnsoffa. Det finns en divandel, med ryggstöd. Denna soffa ger många sittplatser, fler än divansoffan gör.

 

 

Material och sittkomfort

Att välja material för soffan är även det viktigt. Dels ska det ju vara snyggt, men även mysigt och skönt att sitta i. Det finns idag soffor med avtagbar klädsel, så att du kan tvätta det. Oftast är det då bomull som gäller. Andra material som en soffa kan vara i, det är ull, läder, skinn, sammet. Det är bra att välja material som fungerar med dig och din familj samt som passar in i ditt hem. Sedan är det även viktigt att tänka på den så kallade sittkomforten. Det är egentligen det som är det allra viktigaste, att ha en soffa som är bekväm! Fundera därför på saker som mjukhet, sittdjup och om du vill kunna både sitta och ligga i din soffa.

 

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL