6082b45925dc87017f719632
Hållbart kaffe för framtiden


 

 

Att odla kaffe är i de flesta fall inte speciellt hållbart. Enorma mängder vatten behövs i områden med begränsad tillgång till färskt vatten, dessutom tas landarealer över för att få plats att odla med kaffe. Det har varit en sanning att kaffeodlingarna trycker undan andra grödor och tar värdefulla naturområden i besittning. Nu finns det dock alternativ.

 

 

Det dricks enorma mängder kaffe i världen varje dag och Sverige ligger i framkant. Vi dricker för att vakna på morgonen, på jobbet för att orka hålla i gång och socialt när vi fikar. Tyvärr är det så att de flesta bönor som används till vårt svarta guld inte är hållbart odlade. Att det lämnar ett orimligt stort avtryck i miljön.

 

I Sverige är miljörörelsen stark. När den svenske konsumenten befinner sig i butiken så är det ofta självklart att välja den ekologiskt odlade varan framför en som tagits fram utan en miljöhänsyn. När man väljer sitt kaffe så är dessa tankar med en men tyvärr är möjligheten att välja hållbart kaffe inte speciellt utbredd, speciellt inte när det kommer till kaffekapslar.

 

Dessutom är det ofta så att arbetarna på kaffeplantagen inte har speciellt bra villkor. Detta har att göra med att kaffe är väldigt billigt, de som driver farmerna tjänar inte så pass bra att de kan investera i sina arbetares förhållanden.

 

Men det finns alternativ som dessutom är lätt att få tag i. Senseos kaffekapslar tar både hänsyn till de miljömässiga och sociala frågorna med sitt kaffe som är UTZ-märkt. Ekologiskt kaffe behöver med andra ord inte vara önsketänkande längre.

 

 

Lägg märke till förpackningen

 

En rörande kaffekapslar som ofta får kritik är själva förpackningen, alltså det material som kapseln består av. Många tillverkare använder sig av material som inte går att återvinna och lägger där med till ännu en faktor som går emot det miljötänk vi har idag.

 

Senseos kapslar går emot denna strömning. Förpackningsmaterialet utgör bara någon enstaka procent av produkten, resten är kaffe. Dessutom så är materialet komposterbart, även ytterförpackningen. Det innebär att materialet tillsammans med kaffet är biologiskt nedbrytbart.

 

Med andra ord så finns det en miljömässig tanke med både kaffe och förpackning, något man sällan ser inom kaffevärlden. Är det en ny standard som håller på att sättas? En standard där man har ett miljötänk i flera led men utan att tummar på smaken. En kvalitetsprodukt man kan njuta av med gott samvete.

 

Om fler tillverkare kommer följa detta goda exempel får framtiden utvisa. Något man med säkerhet kan säga är att det kommer bli svårare och svårare att existera som företag i en värld där man tänker mer och mer på miljön om man inte kan leverera hållbara produkter. Vi som konsumenter har en stor makt i hur vi anpassar våra vanor, kräver vi hållbara produkter och väljer bort de som inte når den nivån, tvingas företagen leverera.

 

 

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL