617947648d82550d4e0b7682
Fickkniven – en otippad men omtyckt present


 

 

Den vanliga fickkniven är en present som nästan alltid går hem, för det finns nästan ingen annan kniv som har mer användningsområden. Den lilla storleken gör den dessutom mycket praktisk eftersom den går att ta med överallt. Att ge bort en fickkniv av god kvalitet på stora bemärkelsedagar kan vara en utmärkt idé.

 

 

Det finns många olika typer av fickknivar, som även kallas för fällkniv eftersom den går att fälla ihop. Många väljer att köpa en fällkniv från Lamnia eftersom den finska webbutiken har ett av de största utbuden av knivar från hela världen. Det finns många kända märken som till exempel Zero Tolerance, Benchmade och Cold Steel. Missa inte heller Fällkniven som tillverkas i Boden och är Sverige populäraste fickkniv som många uppskattar att få i present.

 

 

En fällkniv kan ha olika låsmekanismer och vilken som passar bäst beror på hur kniven ska användas. Den kan vara tillverkad av olika material och knivbladet kan till exempel vara tillverkat av rostfritt stål, kolstål, keramik eller något annat material. Ett mycket omtyckt knivmärke är amerikanska Spyderco. Sedan 1978 tillverkar Spyderco knivar som används i flera olika situationer, som till exempel under jakt eller överlevnadssituationer. Alla deras knivar har ett karaktäristiskt öppningshål och logotypen med den svarta spindeln.

 

 

Fickknivar håller väldigt länge om man tar hand om de på rätt sätt. Att hålla knivbladet välslipat är ett måste för att den ska vara säker och bekväm att använda. Det går att använda en vanlig knivslip, samt ett brynstål för att underhålla den mellan slipningarna. Det går även att få fickkniven omslipad professionellt. Just att den håller så pass länge gör den till en perfekt present som mottagaren får glädje av i många år framöver.

 

 

Vad kan man då använda en fickkniv till? Den mångsidiga kniven har många användningsområden och är ett oumbärligt verktyg i både skog och mark, men den är lika användbar i sommarstugan eller i bostaden. Utomhus kan den till exempel användas när man plockar svamp eller bär, skär av grenar, fiskar eller vid matlagning. Hemmavid är det många som använder den för att skära av snören, öppna postpaket och brev, skära upp äpplen och så vidare.

 

 

Tänk på att man enligt lagen endast får bära en fickkniv om man har en särskild anledning till det och i regel ska man aldrig bära kniv på allmän plats, i skolan eller på jobbet. Ska man ut i skog och mark så är det dock tillåtet att ha en fällkniv om den ska användas där. Det är bäst att alltid kolla upp själv vad som gäller.

 

 

 

 

Foto: Will Porada / Unsplash

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL