617947648d82550d4e0b7682
Experten tipsar: Detta ska du lyssna på för att överleva hösten 

 

Sonos har tillsammans med Sifo undersökt hur det ligger till med svenskarnas mående nu när sommar går mot höst och Sveriges ökända mörker allt mer markerar sin närvaro. Statistiken visade sorgligt nog att hela en av två blir mer nedstämda under hösten och det vill Sonos nu råda bot på med hjälp av deras portabla högtalare Sonos Roam och en av sina ljudexperter Greg McAllister. Varför? Jo, för de icke-frälsta kan nämligen ljud och musik hjälpa ens humör väldigt effektivt och oavsett om det är en viss typ av artist som gör en glad (enligt svenskarna är det ABBA) eller ett visst typ av ljud (enligt Greg är ljudet av regnskog bra) så spelar musik en väldigt stor roll för ens välmående.

 

– Ljud kan vara ett ett väldigt kraftfullt verktyg att ta till oavsett mående, det är egentligen en fråga om hur du vill må så kan valet av musik eller ljud hjälpa dig att komma dit, säger Greg McAllister, Senior Sound Experience Manager på Sonos.

 

Forskning visar alltså att musiken vi lyssnar på kan ge näst intill omedelbar effekt på vårt humör. Enligt Greg McAllister funkar upptempo musik i synnerhet bra när vi känner oss nere.

 

– Musik talar till oss väldigt direkt och våra kroppar reagerar direkt på musiken vi hör, om du till exempel känner dig låg under hösten ska du lyssna på energisk musik med ett starkt beat. Då kommer våra hjärnor och kroppar instinktivt vilja röra oss till musiken och på så sätt höja våra energinivåer.

 

Samma studie visade att 75 procent uppger att de blir på bättre humör bara av att sätta på sin favoritspellista, så ett bra tips för att vända humöret är att lyssna på dina favoriter. På frågan om vilken typ av musik som är svenskarnas ”guilty pleasure” kommer ABBA högt upp, men även artister som Justin Bieber och Bruce Springsteen omnämns som artister många svenskar lyssnar på i smyg för att bli glada. När det däremot kommer till musikgenrerna svenskarna stör sig mest på toppar konstigt nog hiphop och rap listan, följt av house och sedan dansband (vilket är mer förståeligt).

 

Undersökningen visar också att 44 procent av svenskarna väljer skogen som den plats de hämtar energi ifrån, men bara en av sex tar sig ut dagligen. Enligt Greg McAllister kan kombinationen musik och natur boosta vårt välmående extra. Och då i synnerhet ljud som vi kan koppla till den mänskliga evolutionen, som fågelkvitter som indikerar att inga rovdjur är nära eller ljudet av vågor som går att koppla till lugn och semester.

 

Här lobbar de såklart för sin bärbara högtalare Sonos Roam, men det finns också få en möjlighet att få naturen hem till dig via Sonos Radio – där man tagit fram kurerade spellistor med bland annat teman som ”Rainforest” och ”Rain”. Perfekta att lyssna på för dig som vill gå in i hösten lugn och harmonisk.

 

 

Foto: Sonos

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL