Oavsett om du vet med dig att du inom närtid kommer teckna upp dig på ett lån eller om det ligger längre fram i framtiden så är det bra att känna till grundläggande saker om hur den svenska lånemarknaden fungerar och är uppbyggd.

Även om svenskarna är ett utav världens mest belånade folk så är det samtidigt oerhört svårt att navigera genom den djungel av olika långivare och erbjudande som man kan ta del av idag. Att ta ett lån kan vara ett oerhört kraftfullt ekonomiskt verktyg, men det behöver användas på rätt sätt för att det ska vara så effektivt som möjligt. Tänk på att det alltid är bättre att läsa på för mycket snarare än för lite och att aldrig låna pengar för att konsumera. I den här texten kommer du att kunna ta del av grundläggande information om exempelvis långivare, kreditupplysningar, hur man hittar det bästa lånet och lån utan UC

Dessa långivare finns tillgängliga på den svenska marknaden

Den svenska lånemarknaden av idag erbjuder primärt två olika typer av långivare. Den första av dessa är traditionella banker. Alla Sveriges banker erbjuder en lång rad olika lånelösningar för svenska konsumenter och detta är också ett populärt val för tecknande av bolån eller för större privatlån. Många upplever detta som ett tryggt val att göra och många är väldigt bekväma med att vända sig till sin bank för att teckna lån.

Samtidigt så går det också att vända sig till fristående långivare. Dessa långivare har inte en relation med kunder sedan tidigare och behöver därför använda sig av exempelvis bättre räntor eller lån som är lättare att bli beviljad på för att kunna locka till sig kunder. Dessa långivare är populära för lite mindre privatlån eller för samlingslån.

Så hittar man ett bra lån för sin situation

På grund utav att det idag finns så många olika långivare som man kan vända sig till så gäller det att man som konsument gör en ordentlig jämförelse av olika långivare och deras erbjudanden. Idag så har det vuxit upp en separat katalog av olika jämförelsetjänster som ger konsumenter värdefull insikt i vilka alternativ som finns och sparar tid och energi. Oavsett vilket lån som man är intresserad av att teckna upp sig på så bör man alltid göra en jämförelse innan man beslutar sig för någonting.  

Foto: Josha Appel / Unsplash