Multivitaminen är ett kosttillskott som innehåller flera olika vitaminer, och ibland även mineraler. De är bra för att förebygga vitaminbrister och för att berika kosten med nyttigheter.
Det finns 13 vitaminer som din kropp behöver, dessa kallas för ”essentiella vitaminer”.
Det kan vara svårt att få i sig alla dessa vitaminer, och i rätt mängd, genom vanlig kost. Framförallt om man inte äter en varierad och balanserad kost dagligen.
Många använder sig därför av en multivitamin för att försäkra sig om att de får i sig tillräckligt av varje vitamin dagligen.
Tips när du ska köpa multivitamin
Alla multivitaminer är inte likadana, utan de innehåller olika mängder av respektive vitamin och mineral. En del av dem innehåller även så kallade superfoods och andra livsmedel som är bra för hälsan, exempelvis spirulina och kokosolja.
För att inte nämna att de har olika storlekar, vilket gör att vissa är lättare att svälja än andra.
Dagens Fokus genomför varje år ett bäst i test för att hitta de bästa multivitaminerna inom varje kategori. Bland annat har man recenserat och listat multivitaminer för både män, kvinnor och veganer.
Eftersom män och kvinnor behöver olika mängd av vitaminer och mineraler, så är kosttillskotten ofta uppdelade. Exempelvis behöver män sällan tillskott av järn, så multivitaminer riktade till män brukar ha en låg andel järn.
Kvinnor har ett större järnbehov, vilket innebär att multivitaminer för kvinnor tenderar att ha större mängder järn.
Se därför till att du köper en multivitamin som är anpassad för dig – både vad gäller livsstil, kön och ålder.
Dagens Fokus skriver att det inte finns ett ”svar [multivitamin, reds. anm.] som passar alla människor, eftersom våra livsstilar och kroppar är unika”. Det är därför starkt rekommenderat att rådfråga och ta tester hos läkare innan man börjar använda multivitaminer. På så sätt kan du se vilka vitaminer och mineraler du kan behöva mer eller mindre av.
Vilka vitaminer behöver jag få i mig
Det finns 13 essentiella, eller livsnödvändiga, vitaminer som du måste få i dig för att leva ett hälsosamt liv.
Man brukar dela in vitaminer i två grupper: fettlösliga och vattenlösliga.
De fettlösliga vitaminerna är A, D, E och K. De vattenlösliga vitaminerna är B6, B12, C, biotin, niacin, folat, riboflavin, pantotensyra och tiamin.
Vattenlösliga vitaminer lagras inte i din kropp, utan när du får i dig mer än vad kroppen behöver så utsöndras överskottet genom urinen. Eftersom de inte lagras i speciellt stora mängder, så behöver du få i dig dem regelbundet.
Fettlösliga vitaminer absorberas som bäst när de konsumeras med fett. Fettlösliga vitaminer lagras i din lever och i vävnad. Eftersom kroppen kan lagra och reservera fettlösliga vitaminer, behöver man sällan konsumera dem lika ofta som vattenlösliga vitaminer.
Om du lever ett fysiskt aktivt liv, så kan du behöva mer av vissa vitaminer. Bland annat har man kunnat se att C-vitamin skyddar kroppens celler mot oxidativ stress.
När du tränar så blir kroppen stressad. C-vitamin hjälper dig att återhämta dig och stärka ditt immunförsvar.
En annan viktig grupp vitaminer när du tränar är B-vitaminerna. De har en nyckelroll i kroppens nervsystem, energiomsättning och muskeluppbyggnad. Många energidrycker innehåller därför B-vitamin, för att ge mer energi när du tränar.
D-vitamin i Sverige
Vi får heller inte glömma bort att en stor del av människans intag av D-vitamin kommer från solens strålar och fisk.
Eftersom vi inte har speciellt många soltimmar i Sverige, och äter allt mindre fisk, så är D-vitamin ett viktigt kosttillskott för många svenskar.
Om du inte får tillräckligt med solljus varje dag och heller inte äter fisk eller mejeriprodukter, så kan det vara bra att köpa en multivitamin innehållande mycket D-vitamin.
Brist på D-vitamin kan bland annat resultera i svaghet i musklerna, samt smärtor i armar, lår och ländryggen.
Många mejeriprodukter i Sverige har berikats med D-vitamin, för att undvika att befolkningen lider brist på vitaminen. Brist på D-vitamin är därför relativt ovanligt nuförtiden, även om det fortfarande sker. Framförallt hos folk som inte äter en balanserad kost, eller de vars kroppar inte absorberar näringen korrekt.