Byta bostad – ett ständigt aktuellt tema. Flytta till något mer centralt? En bättre stadsdel? Köpa villa? Lägenhet med fler rum? Färre? Hur kul det än är att flytta är det tyvärr aldrig helt enkelt. Som tur är finns det nu för tiden ganska många sätt att göra det hela lite lättare, med modern teknik förstås. Här är våra tips.

E-styling

Du vet vad homestyling är. Att snygga till bostaden inför annonsering och budgivning. En tillrättalagd bostad ger fler intresserade och ökar därmed chanserna till försäljning – och en högre prislapp. Nu finns också E-styling. Du fotar bostaden, med eller utan möbler, och skickar in bilderna till en specialiserad firma. De redigerar bilderna, plockar bort oönskade möbler och lägger till möbler och annan inredning för att göra ett gott, städat och inspirerande intryck.

Hemnet

Hemnet behöver kanske ingen introduktion. Denna sajt tillika app har nästan blivit synonymt med ordet bostadsannons i Sverige. Likväl måste vi nämna den i en lista som denna. Förutom att det är det uppenbara verktyget för många mäklare att annonsera sina objekt med kan Hemnet vara till stor inspiration för dig som ska sälja eller köpa bostad. Surfa runt och titta på priser för att se hur mycket du kan behöva betala – eller hur mycket du kan förvänta dig att få om du ska sälja. Ofta sker ju de två händelserna mer eller mindre i samma veva. Andra alternativ är Bovision, Blocket Bostäder och Booli.

Zensum

Ska du köpa bostad behöver du sannolikt, precis som 80% av alla bostadsägare i Sverige, också ett bostadslån. Varje bank erbjuder bolån, men listräntor och snitträntor skiljer sig mycket och ändras ständigt. Dessutom finns en stor risk att den bolåneränta som just du blir erbjuden skiljer sig en hel del från de utannonserade räntorna. Som tur är behöver du inte gå från bank till bank och be om ett erbjudande. Du kan få skräddarsydda bolåneförslag från olika banker med en enda ansökan. Bolåneförmedlaren Zensum ger dig erbjudanden från flera banker inom 24 timmar efter ansökan, som för övrigt inte är bindande.

Magicplan

Har du funderat på hur de där snygga planritningarna görs till bostadsannonser? Anlitar du en mäklare får du nog hjälp med den biten, men ska du sälja på egen hand kan det vara praktiskt att kunna göra en skiss över bostaden. Eller om du ska planera inredning, ombyggnad eller utbyggnad – kanske i en lägenhet som du spanat in. Med Magicplan går du runt i bostaden med mobilen och så skapar appen en planritning helt automatiskt i 2D och 3D. Magiskt. Det är gratis för upp till två projekt så varför inte prova?

Moving.com checklista för flytt

Att det är mycket att tänka på i samband med en flytt, det vet alla. Men hur mycket det faktiskt är, ja det märker du först när du gjort det. För att göra det lite enklare finns en färdig checklista på Moving.com. Förvisso på engelska men mycket användbar. Förutom en generell lista finns även särskilda listor för att flytta med barn, flytta med seniorer, flytta med husdjur och mycket mer.

Moving Van

Moving Van är en app för iPhone som hjälper dig att enkelt identifiera innehållet i varje låda som du packar när du flyttar. Passar även bra om du ska magasinera saker. När du packar en låda fotar du innehållet, beskriver det i appen och tilldelar lådan ett unikt namn eller nummer. Om du flyttar kan du också ange vilket rum innehållet hör hemma i. Sedan blir det hur enkelt som helst att placera ut lådorna i rätt rum i lägenheten eller villan som du flyttar in i.

65ba07add7a32f7b0a037f23