Vi har fått se ett par skrällar i fotbolls-VM hittills, men inte på det här sättet. Igår avgjordes grupperna E och F, där favorittippade nationer som Belgien, Spanien, Tyskland och Kroatien huserade. Men ingen av dem skulle vinna sin grupp.

Det började under eftermiddagen då Belgien var tvungna att vinna mot Kroatien för att ta sig vidare. Det skulle sluta med en krampaktig 0-0 match som räckte för kroaterna att ta sig vidare från gruppen. Men inte före Marocko, som imponerat stort i gruppspelet hittills. Igår ställdes man mot ett redan avhängt Kanada och man gjorde sin plikt och vann matchen med 2-1. Det innebar en gruppseger medan Belgiens VM-resa alltså är över.

Ännu större dramatik blev det i grupp E. Efter att Tyskland satt sig i en knepig sits och förlorat mot Japan i öppningsmatchen hade man i den avslutande omgången ett på pappret tacksamt motstånd i form av Costa Rica, vilket gjorde att hoppet levde. En match där det för första gången i VM:s historia var en helkvinnlig trio som dömde. Men för att ta sig vidare krävdes också att Spanien skulle spela minst oavgjort mot Japan. Huruvida Spanien hade detta i huvudet är förstås svårt att säga, men det skulle i alla fall visa sig bli en svår match för de bolltrillande spanjorerna. Vad som i halvtid såg ut att bli stabila segrar för Spanien och Tyskland, då man båda ledde med 1-0, skulle snart bli något helt annat.

Japan både reducerade och kämpade in ett segermål i den andra halvleken, medan Tyskland också släppte till två mål och hamnade i underläge. Där och då var alltså Japan och Costa Rica vidare från gruppen och båda giganterna utslagna. Tyskland skulle dock lägga i en växel tack vare starka inhopp av Kai Havertz och Niclas Füllkrug som till slut ordnade en 4-2 seger. Det räckte dock inte, då japanerna höll undan och slutade som gruppsegrare med Spanien tätt efter.

Detta innebär att Japan ställs mot Kroatien i åttondelen medan Spanien får ta sig an Marocko.

Senare idag avgörs de två sista grupperna, G och H, där Brasilien och Portugal har pole position med sex poäng vardera. Schweiz och Ghana jagar på tre var.

Matcherna sänds 16.00 och 20.00 via C More, TV4 och SVT.

Foto: FIFA